KESK, TÜİK önünde açıklama yaptı: Rakamlar yalan, yoksulluk gerçek

03-01-2022
Şevket Herki
Ankara / Foto: Rûdaw
Ankara / Foto: Rûdaw
Etiketler KESK TÜİK Enflasyon
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - Ankara'da KESK üyeleri, açıklanan enflasyon verilerinin şeffaf ve doğru olmadığı iddiasıyla TÜİK binası önünde protesto eylemi düzenledi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu, bugün 16.00’da yapılması planlanan ve kamu emekçileri için ek protokolün gündeme geleceği düşünülen kabine toplantısı öncesinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) binası önünde toplandı.

KESK üyeleri, açıklanan yıllık yüzde 36'lık enflasyon sayısının gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak TÜİK'i protesto etti.

“TÜİK, vatandaşların yüzde 93’ünün güvenini kaybetmiş”

KESK Şubeler Platformu Yürütmesi adına açıklamayı okuyan Osman Özyurt, TÜİK’in hesapladığı verilerin gerçeği yansıtmadığını ve bu şekilde milyonlarca emekçinin düşük zamlara mahkum edildiğinis ösyledi.

“TÜİK’in iktidarın manipülasyonlarına kılıf üretme kurumu haline dönüştüğünü” belirten Özyurt, “Enflasyon rakamlarının hesaplanış biçimindeki usulsüzlükler, ‘pinpon toplu veri sepetlerinden’ belirlenen oranlar, internet üzerinden en ucuz fiyatların seçilerek veriler yaratıldığı bunun neticesinde istenen her rakamı belirleyen TÜİK, vatandaşların yüzde 93’ünün güvenini kaybetmiş, yaptığı iş ekonomik felaketin müsebbibi olanların minarelerine kılıf hazırlamak olan bir kuruma dönüşmüştür” dedi.

Özyurt, “İktidarın sendikasının iktidarla yaptığı pazarlık sonucunda iktidarın belirlediği rakamlarla yüzdelik maaş artışı kararlarına ek olarak, enflasyon farkının ödenecek olması kararı ve her sene alınan zamların enflasyonun altında kaldığı gerçeği ,verilerin güvenilirliğinin ötesinde aslında kamu emekçilerinin hiçbir zaman ücretlerine zam almadığı en iyi ihtimalle enflasyon oranında bir ücret aldığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

“TÜİK yöneticilerini uyarıyoruz”

Osman Özyurt, şöyle devam etti:

“Bu durum ayrıca biz kamu emekçilerine verilen maaş zamlarının sadece hükümetle, sarı sendikasının anlaşmasıyla belirlenmediğini en az işveren kadar hatta daha da fazlasıyla emekçilerin aldığı maaş zammını belirleyen kurumun TÜİK olduğunu da göstermektedir.

TÜİK’in bu gün açıkladığı enflasyon oranının gerçeği yansıtmadığını biliyoruz. Yapılan bu manipülasyonun yoksulluğu daha da büyüttüğünü, ekmeğimizi daha da küçülttüğünü görüyor ve bu durumun sorumlularından olan TÜİK yöneticilerini uyarıyoruz. Rakamlardaki sihir gerçeğin duvarına çarptığında kağıt üzerinde enflasyonun artmadığı, işsizliğin düştüğü, pandemi nedenli ölümlerin olmadığı, mutluluk endeksinin arttığı istatistiki yalanlar darmadağın olacaktır.”

“Veriler yerine bağımsız kuruluşlarca hesaplansın”

Açıklamanın sonunda ise TÜİK’in manipülatif verileri yerine bağımsız kuruluşların hesaplayacağı enflasyon verilerinin maaş artışlarında baz alınması gerektiği belirten Osman Özyurt, “Hiçbir geçerliliği olmayan TÜİK enflasyon verilerinin yerine bağımsız kuruluşlarca hesaplanan gerçek Enflasyon oranının açıklanmasını, maaş artışlarında bu oranın kullanılmasını halka yalan söyleyen sorumluların hesap vermesini istiyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından polis, KESK üyelerinin TÜİK önüne siyah çelenk koymasını da engelledi.

KESK, 29 Aralık’ta TÜİK Başkan ve Başkan yardımcıları hakkında da “belgede sahtecilik” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli