Adalet Bakanı Tunç'tan 'Can Atalay' açıklaması: Vekilliği düşer

02-10-2023
Etiketler Yılmaz Tunç Can Atalay TİP Mefclis
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargıtay tarafından cezası onanan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için kesin hükmün Genel Kurul’da okunmasıyla birlikte anayasaya göre vekilliğinin düşeceğini belirtti.

Yılmaz Tunç, Meclis'te düzenlenen yeni yasama yılı resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yeni anayasa açıklamalarına değine Tunç, "Çok sayıda reform yapıldı. Bu reformlar, anayasamızdaki vesayetçi ruhu ortadan kaldırmaya yetmedi. Anayasayı yapanlar, yaptıranlar diyelim, darbecilerdi ve meşru temsilciler değildi. Oluşturdukları Bilim Kurulunun metnini bile sonradan değiştirip oya sundular. Sadece meşruiyet açısından bile baktığımız zaman yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Temennimiz, yeni dönemde bu uzlaşma sağlanır ve milletimize olan borcumuzu da ödemiş oluruz” dedi.

"Can Atalay hakkındaki hükmün kesinleşmesi itibarıyla milletvekilliğinin düşürülmesi yönündeki fezleke okutulmalı mı, yoksa Anayasa Mahkemesi kararı mı beklenmeli?" sorusu üzerine Tunç, yargı kararlarının ve Anayasa hükümlerinin ortada olduğunu söyledi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Gezi Olayları davasında bazı sanıklar hakkında onama, bazı sanıklar hakkında bozma kararları verdiğini hatırlatan Tunç, şunları kaydetti:

"Bütün Türkiye'yi bu ateşle yakmaya ve hükümeti ortadan kaldırmaya yönelik bir ayaklanma, kalkışma ortaya çıktı. Bu kalkışmayla ilgili hukuk devletinde, özellikle yargı konuya el attığında 'Gezi yargılanamaz, Gezi onurumuzdur' derseniz, hukuk devletinde bu olmaz. Burada şehitler var, ölen vatandaşlar var, terör örgütünün paçavraları asılmış, terör örgütünün elebaşlarının resimleri asılmış, siz burada nasıl 'suç yok' dersiniz? Ama maalesef ülkemizde bunları söyleyenler var. Ortada bir suç varsa bunun soruşturulması hukuk devletinde olması gerekir. Soruşturuldu, bağımsız, tarafsız yargı bir karar verdi. Bu karara hepimiz saygı duyacağız. Karar elbette ki eleştirilebilir. Ama 'Kararı kabul etmiyoruz. Gezi direniştir, yargılanamaz, onurumuzdur' şeklindeki ifadeler, demokratik hukuk devletinde olmaz."

Yargıtay'ın, dokunulmazlık kapsamında olmadığına hükmettiğini hatırlatan Tunç, kesin hükmün sonuçlarının, Anayasa'nın 84. maddesinde düzenlendiğini belirterek, "84. maddeye göre kesin hükmün Genel Kurulda okunmasıyla birlikte milletvekilliği düşüyor. Tüm bu süreçleri hep beraber takip edeceğiz. Kesin hükmün sonuçları ne olur Anayasamızda yazılmış. Bu kurallara hepimiz uyacağız" sözlerini sarf etti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: AA

Kuşadası’nda evleri yangına yakın olan vatandaşlara tahliye çağrısı

İzmir’in Selçuk ilçe Pamucak mevkiinde başlayan orman yangını Aydın’ın Kuşadası ilçesine sıçradı. Kuşadası’nın Bayraklı Dede Mahallesi’nde orman alanına yakın ikamet eden vatandaşlardan, yetkililer tarafından yapılan uyarılarla can güvenlikleri nedeniyle konutlarını boşaltmaları istendi.