Sığınmacılar Platformu Suriye’ye geri gönderilmelerin durdurulmasını istedi

02-02-2023
Rûdaw
Etiketler Suriyeli Göçmen Geri gönderme Sığınmacılar Platformu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İstanbul’daki Sığınmacılar Platformu, geri gönderilme endişesi taşıyan Suriyeli göçmenler hakkında basın açıklaması yaptı. Açıklamada zorla geri gönderilmelerin durdurulması istendi.

Suriye’nin kuzeyinin geri göndermeler için güvenli olmadığını belirten Platform, buna rağmen Türkiye’nin geri göndermelere devam etmesinin uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu savundu.

Türkiye’de yaklaşan genel seçimlerle birlikte siyasi partilerin göçmen karşılığını siyasi söymlerinde bolca kullandığına tanık olduklarını ifade eden Platform, “Bu negatif söylem ve tutumlar gündelik hayatın içinde ayrımcılık, ırkçılık ve şiddete, hatta yer yer linç girişimlerine varan ürkütücü hadiselere de sebep oluyor” dedi.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Sığınmacılar platformu olarak son aylarda yoğunlaşan kimlik kontrolleri, adres kontrolleri çerçevesinde yapılan geri gönderme uygulamaları konusundaki bilgilerimizi ve fikirlerimizi açıklamak için bir basın toplantısı düzenliyoruz.

Pek çok BM ve STK raporu net bir şekilde Suriye'nin kuzeyinin şu anda güvenli bir alan olmadığı gerçeğini yazıyor. Bu raporlara rağmen Türkiye’nin geri göndermelere devam etmesi uluslararası anlaşmalara aykırıdır.

Mayıs ayında yapılacak Genel seçimlere doğru yaklaştıkça siyasi partilerin çoğunun, başta Suriyeliler olmak üzere tüm sığınmacılara dönük negatif söylem kampanyaların yörüngesine girdiği görülüyor.

Bu negatif söylem ve tutumlar gündelik hayatın içinde ayrımcılık, ırkçılık ve şiddete, hatta yer yer linç girişimlerine varan ürkütücü hadiselere de sebep oluyor.

Sığınmacılara dönük negatif söylem ve kampanyalarla, günlük hayatta yaşananlar, zorla geri göndermeler ve geri gönderme merkezlerinde yaşanan olaylar, temel insani hassasiyetlere sahip herkesin harekete geçmesi gereğine işaret ediyor.

Seçim sürecine doğru daha fazla çok boyutlu ve telafisi imkânsız zararların ortaya çıkmaması ve gündelik hayatın anlama ve adalet temelinde dönüştürülmesi, Türkiyeli ve Suriyeli STK’lar olarak bizlere ağır bir sorumluluk yüklüyor. Zorla geri göndermeleri durduralım, sığınmacılara insanca bir yaşam olanağı yaratalım.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli