İSTANBUL’DA 1 MAYIS - Polis Taksim Meydanı ile Saraçhane’yi kapattı

01-05-2024
Rûdaw
Etiketler Saraçhane Taksim Polis Mayıs İstanbul
A+ A-

Haber Merkezi - 1 Mayıs gösterilerini önlemek için İstanbul'un merkezi Taksim Meydanı ile Fatih’ten Taksim’e ulaşılan Saraçhane ana yolu kapatıldı.

AFP’nin bildirdiğine göre Taksim Meydanı’nın etrafına yüksek metal bariyerler dikildi.

On binlerce polis de şehrin her yerine konuşlandırıldı.

Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya pazartesi günü yaptığı açıklamada, 1 Mayıs kutlamaları için sembolik Taksim Meydanı dışında 40 alan belirlediklerini söyledi.

Yerlikaya, 2013 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetine karşı düzenlenen protestoların merkez üssü olan meydanın bazı sendikalarca talep edildiğini ancak buna izin verilmeyeceğini söyledi.

Bakan Yerlikaya "Taksim Meydanı ve çevresi herhangi bir mitinge uygun değil" dedi.

Ancak 31 Mart yerel seçimlerinde zafer kazanan Türkiye'nin ana muhalefet partisi CHP, meydanı işçi mitinglerine açması için hükümete baskı yaptı.

CHP lideri Özgür Özel, pazartesi günü İçişleri Bakanı'na geçmişte uygulanan Taksim yasağını yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu ve “Taksim'in kapatılması anayasayı tanımamak anlamına gelir" dedi.

Uluslararası Af Örgütü'nün insan hakları grubu da yasağın "tamamen sahte güvenlik ve kamu düzeni gerekçelerine dayandığını" belirterek yasağın kaldırılması çağrısında bulundu.

Meydanı "çok büyük sembolik öneme sahip bir yer" olarak nitelendiren Uluslararası Af Örgütü şunları ekledi:

"On yıldan fazla bir süredir, Türkiye yetkilileri insanların toplanma hakkını hukuka aykırı bir şekilde kısıtladı ve meydanda gerçekleşen barışçıl protestoları suç saydı."

Kentte 1 Mayıs'tan itibaren 42 binden fazla polis görev yapacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli