Saraçhane’de toplanan göstericiler Taksim’e geçemedi, polis biber gazıyla müdahale etti

01-05-2024
Etiketler 1 Mayıs İstanbul Taksism Taksim Saraçhane
A+ A-

Haber Merkezi – İstanbul’da bugün 1 Mayıs'ı Taksim’de kutlamak isteyen sendika ve siyasi  partilere izin verilmedi. Polis erken saatlerden itibaren Taksism’de yoğun güvenlik önlemlari aldı. Göstericiler, polisin tazyikli su ve biber gazıyla yaptığı müdahale üzerine geri çekilmek zorunda kaldı.

İstanbul'un çeşitli noktalarında Taksim'e ulaşmak için toplanan gruplara müdahale edildi, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Sabah saatlerinde Atatürk Bulvarı Pertevniyal Lisesi önünde toplanan, aralarında Türkiye Komünist Hareketi, İlerici Kadınlar Derneği, Türkiye Komünist Partisi, Sol Parti ve Halk-Der'in bulunduğu gruplar, Saraçhane'ye doğru yürüyüşe başladı.

Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen bazı siyasi partiler ve sendika üyeleri ile işçi grupları saat 10.00 sıralarında Saraçhane'de toplandı.

Alana Aksaray'ın yanı sıra Edirnekapı ve Vezneciler yönünde kurulan kontrol noktalarından da girişler sağlandı.

Ellerinde flamalarla gelen gruplar slogan atarken, yoldan geçen yabancı turistlerin de alana toplananları izledikleri görüldü.

Öte yandan, bölgede alınan güvenlik önlemleri kapsamında, çevredeki binalara ve Bozdoğan Kemerine keskin nişancılar konuşlandırıldı.

Aksaray-Beyazıt güzergahında, bazı turistler bavullarıyla yürüyerek otellerine gitmeye çalışırken, esnafın ve çalışanların da bölgedeki iş yerlerine gittikleri gözlendi.

Taksim Meydanı'na yürümek üzere harekete geçtiler

Konuşmaların ardından bazı siyasi partililer ve sendika üyesi gruplar, Taksim Meydanı'na yürümek üzere harekete geçti.

Yürüyerek Bozdoğan Kemeri'ne ulaşan gruplar, burada polisin barikatıyla karşılaştı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise bir süre polis müdürleriyle görüştü.

Sendikalar çekildi

Arzu Çerkezoğlu, Anayasa Mahkemesi kararını anımsattı. Polis yetkilisi Taksim yürüyüşüne izin vermeyeceklerini tekrarladı. DİSK korteji de Saraçhane yürüyüşünü tamamladı. Bir süre sonra DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TDD'den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi de programı sonlandırdığını duyurdu.

Gruplardaki bazı kişiler, söktükleri kaldırım taşlarını, pet şişeleri polise attı. Göstericiler, polisin tazyikli su ve biber gazıyla yaptığı müdahaleyle geri çekildi. 

Bakırhan: Türkiye işçi sınıfı ile dayanışmak için buradayız

Saraçhane'de konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kürt halkının mücadelesini işçilerin mücadelesiyle birleştirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Yaşamakta olduğumuz zulmü ve yoksulluğu bitirmek bizim elimizde" dedi. Bakırhan, "1 Mayıs'ı kutluyoruz. Bizim tabanımız emekçiler, Kürt yoksulları. Taksim'de Türkiye işçi sınıfı ve emekçileriyle dayanışmak için buradayız. İşçilerin mücadelesiyle demokrasi ve özgürlük mücadelesini bir araya getirirsek güçlü bir mücadele zemini oluşturabiliriz. Önümüzdeki günler, Kürt halkının hak arama mücadelesiyle Türkiye yoksullarının, emekçilerinin ortak bir zeminde buluşturulması mücadelesini daha fazla vereceğiz. Yaşamakta olduğumuz zulmü ve yoksulluğu bitirmek bizim elimizde” diye konuştu.

Öte yandan polis Taksim Meydanı’na yürümek isteyen bir gruba polis Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda müdahale ederek 30 kişiyi gözaltına aldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: AA

Kuşadası’nda evleri yangına yakın olan vatandaşlara tahliye çağrısı

İzmir’in Selçuk ilçe Pamucak mevkiinde başlayan orman yangını Aydın’ın Kuşadası ilçesine sıçradı. Kuşadası’nın Bayraklı Dede Mahallesi’nde orman alanına yakın ikamet eden vatandaşlardan, yetkililer tarafından yapılan uyarılarla can güvenlikleri nedeniyle konutlarını boşaltmaları istendi.