Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin’den Suriye ile normalleşme adımlarına övgü

01-05-2023
Rûdaw
Etiketler Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Suriye Urdun Normalleşme
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin savaşın parçaladığı ülkeyle bağlarını normalleştirme yönünde attığı adımları överek, Suriye'de istikrarın ve büyümenin yeniden sağlanması için çağrıda bulundu.

Ürdün, bölgenin Şam ile ilişkilerine siyasi bir çözüm bulmayı amaçlayan Suriye, Suudi Arabistan, Mısır ve Irak dışişleri bakanlarının katıldığı bölgesel bir zirveye ev sahipliği yaptı.

Dönüm noktası niteliğindeki zirve, Suriye hükümetinin, Suriye'nin 2011'de Arap Birliği'nden çıkarılmasından bu yana Arap ülkeleri ile yaptığı ilk toplantı oldu.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, toplantıda yaptığı konuşmada, "Suriye'de istikrarı ve büyümeyi yeniden sağlamanın ve ekonomik kaynaklarını ülke halkının hizmetine sunmanın zamanı geldi” dedi.

Hüseyin, Arap ülkelerinin Suriye ile ilişkileri yumuşatma ve zor durumdaki nüfusa yardım eli uzatma yönündeki son girişimlerini tebrik ederek, ülkenin tırmanması gereken bir tepe olduğunu ve daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, son değişikliklerin bölgenin istikrarı ve güvenliği üzerinde olumlu bir etkisi olacağına inanarak, Arap ülkelerinin Suriye ile diplomatik bağlarını yeniden kurmasını “cesur bir adım” olarak nitelendirdi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşme başlamadan önce Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile sınır güvenliği ve mülteciler de dahil olmak üzere çeşitli konuları görüştü.

Arap ülkeleri, Şam'ın 2011'de iç savaşa dönüşen protestoları bastırması üzerine Suriye ile ilişkilerini kesti. Başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri isyancıları desteklerken; İran, Esad'ı destekledi.

Şubat ayında hem Suriye'yi hem de Türkiye'yi sarsan ve on binlerce kişinin ölümüne yol açan feci deprem, Arapların Suudi Arabistan liderliğindeki Esad ile ilişkilerini normalleştirme çabalarının katalizörü oldu.

Yaptırımların engellediği küresel yardım, komşu Türkiye'ye kıyasla depremin vurduğu Suriye'ye ulaşmakta yavaş kaldı. Depremlerden önce, Türkiye ile kuzeybatı Suriye arasında sadece bir sınır kapısı insani yardıma açıktı. Suriye hükümeti, silahlı örgütlerin elindeki bölgelere yardım gönderilmesini onaylayacağını duyurdu. ABD de, insani yardım erişimini engellememek için bazı yaptırımları altı ay süreyle durdurdu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli