Türkiye destekli gruplar Suriye ordusuna karşı operasyon başlattı

20-02-2020
Rûdaw
Etiketler Suriye İdlib Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye destekli silahlı grupların İdlib'in güneyine Suriye ordusuna karşı operasyon başlattığı duyuruldu.

Anadolu Ajansı, Suriye'de Türkiye destekli “ılımlı askeri muhaliflerin”, Beşşar Esad güçlerinin İdlib'in güneyinde ele geçirdiği yerleşim yerlerini geri almak için operasyon başlattığını aktardı.

Haberde muhalif grupların, Serakib ilçesinin kuzeybatısında yer alan Neyrab köyüne girdiği belirtildi.

Köydeki Suriye ordusu hedeflerine yönelik topçu atışlarının ardından karadan ilerlemeye başlayan muhaliflerin, Suriye ordusuna ait bir tank ve bir de zırhlı personel taşıyıcıyı imha ederken, bir tankı da ele geçirdiği kaydedildi.

3 Şubat'ta Rusya destekli Esad güçlerinin eline geçen köyde, şiddetli çatışmaların sürdüğü bildiriliyor.

Serakib ilçesi, Şam ile Halep'i birbirine bağlayan M5 karayolu ile İdlib-Lazkiye-Halep bağlantısını sağlayan M4 karayolunun birleştiği stratejik bir noktada yer alıyor.

İdlib muhaliflerin elindeki en güçlü kale

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib vilayeti, iç savaşın başından bu yana radikal dinci muhaliflerin ve Esad karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor.

İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi 2015'te El Kaide destekli Heyet Tahrir Şam’ın kontrolüne geçti. İdlib Şam yönetiminin de en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu.

Suriye ordusunun Eylül 2018'de askeri yığınağına hız vermesi üzerine, Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018'de ateşkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı.

Mayıs 2019'da Suriye hükümet güçleri bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu düzenledi.

Rusya ve İran’ın da desteklediği operasyonlarda Suriye ordusu bu tarihten itibaren, Kefrenbude, Han Şeyhun, Maraatinüman, Serakib gibi büyük ilçelerin yanı sıra İdlib'in güneyi ve güneydoğusu, Hama'nın kuzey ve doğu kırsalı ile Halep'in güney ve batı kırsalında çok sayıda yerleşim yerini ele geçirdi.

17 Eylül 2018'deki Soçi mutabakatından bu yana İdlib'de düzenlenen saldırılarında 1800'den fazla sivilin öldüğü belirtiliyor. Ocak 2019'dan bu yana göç edenlerin sayısı 1 milyon 942 bini buldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli