AFP: Deprem Esad’ın Arap saflarına dönmesi için bir fırsat olabilir

15-02-2023
Rûdaw
Etiketler Beşar Esad Ürdün Deprem Arap ülkeleri Suriye Maraş depremi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Maraş merkezli depremlerin ağır yıkımlara neden olduğu Suriye’yi ziyaret etti.

Safadi ziyareri sırasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi. Beşar Esad ziyareti memnuniyetle karşıladı.

AFP’nin geçtiği habere göre Esad memnuniyetini, Ayman Safadi ile Şam'da yaptığı görüşme sonrasında dile getirdi.

Esad’ın ofisinden yapılan açıklamada, "Suriye halkı, özellikle Arap kardeşlerin kendilerine yönelik her türlü olumlu tutumunu memnuniyetle karşılıyor ve yanıtlıyor" denildi. Açıklamada ayrıca, "Suriye ve Ürdün arasındaki ikili işbirliğinin" önemi vurgulandı.

Safadi'nin ziyareti, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al-Nahyan'ın da Pazar günü Şam'da Esad ile görüşmesinin ardından, üst düzey bir Arap diplomatın depremden bu yana Suriye'ye yaptığı ikinci ziyaret oldu.

Ürdün, Suriye'deki depreme en az üç uçak ve yardım yüklü düzinelerce kamyon göndererek ilk harekete geçen ülkeler arasında yer aldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, ziyaretin ardından Ürdün'den yayın yapan Al Mamlaka TV'sine yaptığı açıklamada, "Uzun süredir işbirliği yapıyoruz, ancak bu ziyareti çok takdir ediyoruz çünkü uygun bir zamana denk geliyor" dedi.

Ürdün, Suriye'nin iç savaşta dökülen kan nedeniyle 2011'de Arap Birliği'nden çıkarılmasından sonra bile Şam'la diplomatik bağlarını sürdüren birkaç Arap ülkesinden biri.

Ürdün Kralı Abdullah Esad’ı aradı

Ancak iki ülke arasındaki iletişim sınırlıydı ve resmi ziyaretler, bir Suriye bakanlık heyetinin Ürdün'ü ziyaret ettiği Haziran 2021'e kadar durdurulmuştu.

Ürdün Kralı II. Abdullah da depremden sonra Esad'ı aramış ve Ekim 2021'de savaşın başlamasından bu yana Suriye Devlet Başkanı ile ilk resmi görüşmesini yapmıştı.

Analistler ise, Arap ülkeleri Suriye yönetimine yardım teklifinde bulunurken, bunun Beşar Esad'ın yeniden Arap saflarına dönmesi için bir "fırsat" olduğunu söylüyor.

Dün de yardım taşıyan bir Suudi uçağı, Suriye'nin ikinci büyük şehri Halep'e indi. Halep savaçın en şiddetli yaiandığüu şehirdi ve Suriye yönetimi tarafından cihatçı gruplardan geri alınmıştı.

Depremin ardından Beşar Esad, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi'den de desteğini bildiren bir telefon almıştı. Bu, Sisi'nin 2014'te göreve başlamasından bu yana Esad ile ilk resmi teması olmuştu.

Benzer şekilde, 2018'de Suriye ile diplomatik ilişkilerini yeniden kuran Bahreyn Kralı da, 10 yılı aşkın bir aradan sonra ilk kez resmi olarak Esad'ı telefonla aradı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad / Arşiv

Beşar Esad genel af ilan etti

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 22 Eylül 2024’ten önce işlenen suçlar için genel af ilan etti. Asker kaçaklarını da kapsayan af yurt içinde 3, yurt dışında 4 ay içinde teslim olma koşuluyla geçerli olacak.