İRAN’IN SALDIRILARI – UNAMİ: Saldırılar bir an önce durdurulmalı

28-09-2022
Etiketler UNAMI Irak İran Füze Saldırısı Kürdistan Bölgesi HDK-İ
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İran’ın Kürt partilere yönelik füze saldırısını “yıkıcı sonuçları olan pervasız bir eylem” olarak değerlendiren UNAMI, saldırıların bir an önce durdurulması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI), İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde HDK-İ, Komele ve PAK’ı hedef alan saldırılarına ilişkin bir açıklama yaptı.

Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın komşuların rutin olarak ve cezasız bir şekilde egemenliğini ihlal ettiği bölgenin “arka bahçesi” olarak görülebileceği fikrini reddetiğine vurgu yapılan açıklamada, “Füze diplomasisi, korkunç sonuçları olan pervasız bir eylemdir. Bu saldırılar bir an önce durdurulmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları Ordusu bugün sabah saatlerinde, Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’te İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-İ), İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) ve Kürdistan Özgürlük Partisi’ne (PAK) ait üs ve karargahları eş zamanlı olarak füze ve kamikaze İHA’larla hedef aldı.

Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanı Saman Berzenci, saldırılarda 9 kişinin yaşamını yitirdiğini, 32 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Kürdistan Bölgesi Hükumeti de, “Kürdistan Bölgesi toprakları ve egemenliğinin füze saldırılarıyla defalarca ihlal edilmesini şiddetle kınıyoruz” açıklamasını yaparak bu tür ihlallerin sona erdirilmesini istedi.

Irak Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “tehlikeli bir gelişme” şeklinde nitelendirerek sert bir şekilde kınadı.

Rûdaw’a konuşan Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed Sahaf, saldırılar nedeniyle İran’ın Bağdat Büyükelçisini çağırarak protesto notası vereceklerini söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli