Davos (Rûdaw) – Irak Savunma Bakanı Sabit Muhammed Al-Abbasi, Erbil’e yönelik saldırısının ardından İran ile yapılan “güvenlik anlaşmasını askıya alabileceklerini” söyledi. Al-Abbasi, “Irak zayıf değil, büyük siyasi, güvenlik ve ekonomik baskı kartına sahiptir” dedi.
Bakan Sabit Muhammed Al-Abbasi, bir televizyon kanalına verdiği mülakatta, İran Devrim Muhafızları’nın Erbil’e yönelik balistik füze saldırısı hakkında konuştu.
Bağdat ile Tahran arasında imzalanan güvenlik anlaşmasının “henüz mürekkebinin kurumadığını” vurgulayan Al-Abbasi, “İran'ın, Kürdistan Bölgesi'ne füze saldırısında bulunduğunu iddia ettiği bilgiler konusunda Iraklı yetkilileri önceden uyarması gerekirdi ki böylece Irak tarafı bunun muhatabı olurdu” diye konuştu.
Iraklı Bakan, Irak’ın İran’a karşı zayıf olmadığına vurgu yaparak, “Elimizde büyük baskı kartları var, askeri, siyasi ve ekonomik baskı kartlarımız var çünkü burada Irak'ın egemenliğine yönelik bir tehdit söz konusu ve biz bunu reddediyoruz” ifadelerini kullandı.
İran-Irak güvenlik anlaşması
İran ile Irak, 19 Mart 2023'te Bağdat'ta, ortak güvenlik anlaşması imzalanmıştı. Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım al-Araci ve dönemin İran Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şemhani tarafından imzalanan ortak bir güvenlik zaptı, ortak sınırın korunması ve Rojhılatlı Kürd partilerin Kürdistan Bölgesi’ndeki varlığı konusunda koordinasyonu içeriyordu.
Irak tarafının bu anlaşmayı askıya alabileceğini aktaran Bakan Al-Abbasi, “İran'la güvenlik anlaşmasını askıya almaya başvurabiliriz. İran'ın yaptığı iki ülke arasındaki çıkarlara ve ilişkiler zarar vermektir. Komşu ülkeler Irak'ın zayıf olmadığını bilmelidir" dedi.
Bugün Davos’ta düzenlenen bir oturumda konuşan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin de, İran’ın Bağdat ile Tahran arasındaki güvenlik anlaşmasını "ihlal ettiğini" söyledi.
Hüseyin, "Irak, İran'la sorun yaşamak istemiyor. Biz diyalog yolunu kullanıyoruz ama onlar füze kullanıyor" dedi.
İran Erbil’de sivilleri hedef aldı
İran Devrim Muhafızları tarafından önceki gece başkent Erbil’de çeşitli noktalara 10 balistik füze ile saldırı düzenlendi.
Saldırılarda Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi, Dizayi’nin evinde misafir olarak bulunan ancak Bağdat’ta ikamet eden Süryani asıllı Hristiyan iş insanı Kerem Mikhail ile Filipinler vatandaşı bir işçi yaşamını yitirdi. Saldırılarda 16 sivil de yaralandı.
İran Devrim Muhafızları Ordusu, “Erbil'de İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın karargahının balistik füzelerle hedef alındığını” öne sürdü.
Ancak Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümeti, İran’ın bu iddialarını yalanlayarak sert açıklamalar yaptı.
Başkan Mesud Barzani, “Bu haksızlık ve zulme karşı daha fazla sessiz kalamayız. Artık sabrımızın bir sınırı var” sözleri ile sert bir şekilde saldırıyı kınadı.
Başbakan Mesrur Barzani de Erbil'e yönelik balistik füze saldırılarını “hiçbir nedeni olmayan namertçe bir saldırı” olarak nitelendirdi ve “Bu dayanaksız saldırılar hiçbir şekilde cevapsız kalmamalı” dedi.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İran’ın Erbil'e yönelik saldırısını "Irak ile İran arasındaki güçlü ilişkiyi baltalayan saldırgan bir eylem" olarak nitelendirdi.
İran'ın saldırıları yurt dışında da büyük tepkiye yol açtı. ABD, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, Finlandiya ve Birleşmiş Milletler saldırıyı kınadı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın