Irak Parlamentosu sıkı güvenlik tedbirleri altında toplanıyor

28-09-2022
Irak Parlamentosu
Irak Parlamentosu
Etiketler Irak Parlamentosu Yeşil Bölge Mukteda Sadr
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Irak’ın başkenti Bağdat’ta iki ay sonra yapılacak ilk Parlamento oturumu öncesi güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı, yollar ve köprüler trafiğe kapatıldı.

Irak'ta iki aydır toplanamayan Parlamento’da bugün öğleden sonra ilk oturum düzenlenecek. Savunma ve İçişleri Bakanlığına bağlı güvenlik güçleri, sabahtan itibaren Parlamentonun da bulunduğu Yeşil Bölge’ye çıkan tüm yol ve köprüleri askeri araç ve tel örgülerle trafiğe kapattı.

Rûdaw muhabiri Mustafa Goran, Bağdat'taki durumun kaotik olduğunu, insanların daha az dışarı çıktığını söyledi. Hem Cumhuriyet hem de Snake köprüleri dün geceden beri trafiğe kapatıldığını söyledi.

Sıkı güvenlik önlemleri, Bağdat'ın Kerkh ve Rasafa ilçeleri arasında yoğun trafiğe neden oldu. Rûdaw muhabiri, herhangi birinin Kerx'tan Rasafa'ya seyahat etmesinin bir saatten fazla sürdüğünü söyledi.

Bu arada, bu sabah Bağdat sokaklarına ağır güvenlik güçleri konuşlandırılırken, çok sayıda Irak ordusu aracı Yeşil Bölge kapılarına gitti.

Ordu ve polis güçleri sokak ve caddelerde nöbet tutuyor. Köprüler de nöbet tutan askerlerle dolmuş durumda.

Sabah erken saatlerde evlerinden çıkan vatandaşlar, iş yerlerine ulaşmakta zorluk çekiyor.

Parlamento Başkanı'nın istifası oylanacak

Parlamento Genel Kurulunda öğleden sonra yapılacak oturumda Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi’nin istifası oylamaya sunulacak. Milletvekilleri ayrıca Parlamento Birinci Başkan Yardımcısı adayı  Muhsin Mandalawi'nin seçilmesini oylayacak. İran destekli Şii gruplar, vekillerine Halbusi’nin istifasını kabul etmeme talimatı verdi. Başbakan adayı Muhammed Şiya Sudani de Halbusi’nin istifasına evet oyu vermeyeceğini açıkladı.

Halbusi’nin lideri olduğu Sünni Egemenlik Koalisyonu da Parlamento Başkanı'nın istifasını kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Parlamenterler tehdit edildi

Bazı parlamenterler bugünkü oturuma katılmaya hazır olmadıklarını ve kendilerinin tehdit edildiğini, bağımsız parlamenterlerin de oturuma katılmayacakları öğrenildi

Sadr yanlıları sokağa çıkmaya hazırlanıyor

Bu arada Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlıları Parlamento oturumunu engellemek için sokağa çıkmaya hazırlanıyor.

Siyasetten çekilen Sadr'ın destekçileri, kabinenin siyasi gruplar arasında paylaşıldığı bir koalisyon hükümeti istemediklerini dile getiriyor.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, göstericilerin Parlamento ve Yeşil Bölge'ye dönmesinden, siyasi taraflara arasındaki gerilimin yeniden ortaya çıkmasından korkuluyor.

Irak'ta geçen yıl yapılan genel seçimin galibi Sadr, rakip Şii partilerle hükümet kurmaya yanaşmamış, ardından da siyasetten çekilerek 73 vekilini de istifa ettirmişti. Parlamento Birinci Başkan Yardımcılığı görevini de Sadr’a bağlı vekil yürütüyordu.

İran yanlısı Şii grupların başbakan adayına karşı çıkan Sadr destekçileri, temmuz sonunda Bağdat'ta hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge'yi basarak Parlamento binasına girmişti. Sadr yanlıları daha sonra Parlamento bahçesinde oturma eylemi başlatmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli