BM Irak Temsilcisinden Kürtçe, Arapça ve İngilizce veda mesajı

28-05-2024
Etiketler Jeanine Hennis-Plasschaert Birleşmiş Milletler Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak’ta görev süresi sona eren Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Özel Irak Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, Kürtçe, Arapça ve İngilizce veda mesajı yayımladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi olarak görev süresi sona yaklaşırken başta birlikte çalıştığı kişiler olmak üzere tüm Iraklılara teşekkürlerini ileten Jeanine Hennis-Plasschaert, “Geçtiğimiz beş yıl boyunca, kendi rahatlıkları ve zamanları pahasına da olsa, yabancıları karşılama veya ihtiyacı olanlara yardım etme geleneğinden asla ödün vermeyen bir halkın cömertliği ve misafirperverliği beni etkiledi” dedi.

Iraklı kadın ve erkeklerin tarihlerini gururla anlatmasını dinleyerek çok şey öğrendiğini belirten Plasschaert, birçoğunun ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldığı halde geleceğe dair iyimserlik taşıdığını söyledi.

Plasschaert, Kürdistan Bölgesi de dahil olmak üzere ülke genelinde her yaştan insanların umutlarını ve özlemlerini defalarca kendisi ile paylaştığını belirtti.

Geniş bir ortak yelpazesiyle yaptıkları toplantılara ve tartışmalara değer verdiğini kaydeden Plasschaert, “Sivil toplum temsilcilerinden akademisyenlere, aşiret reislerinden dini liderlere, yerel, bölgesel ve ulusal yetkililere, hakimlere, güvenlik görevlilerine ve politikacılara kadar. Söylemeye gerek yok, onların öngörüleri ve bakış açıları bize çok şey öğretti ve çalışmalarımıza yön verdi. Bu toplantılardan bazıları, Irak'ın kritik dönemeçlerinde çözüm bulmak amacıyla günlük farklılıkları bir kenara bırakan bireylerleydi. Bütün bu katılımlar bende silinmez bir izlenim bıraktı” ifadelerini kullandı.

BM'ye yönelik eleştirilerin bir kısmının haklı olduğunu ancak bir kısmının da yanlış algılara dayandığını belieten Plasschaert, “Birçok kez söylediğim gibi BM'nin elinde sihirli bir değnek yok. Sonuçta çatışma ile barış ya da yoksulluk ile refah arasındaki denge devletlerin siyasi iradesine bağlıdır. Ancak insanların hayatlarında bir fark yaratabilirsek, adım atmaya ve denemeye devam etmeye değer. Sonuçta BM'nin temelinde tek bir öncelik var: mensubiyet, inanç, geçmiş veya etnik köken ne olursa olsun herkes için barışı ve refahı geliştirmek” dedi.

Plasschaert, mesajını “Yaşasın Irak” sözleri ile bitirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli