Halepçe katliamı sanığının serbest bırakıldığı haberi infial yarattı

27-06-2021
Rûdaw
Etiketler Sabir Abdulaziz El Duri Irak Enfal Soykırımı Halepçe Katliamı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Şehit ve Enfal İşleri Bakanlığı, Enfal soykırımı ve Halepçe kimyasal saldırısı sorumlularından Sabir Abdulaziz el Duri’nin serbest bırakıldığı yönündeki haberlere sert tepki gösterdi.

Irak’ta bazı sosyal medya hesaplarından, 1988’de yüz binlerce Kürdün katledildiği Enfal ve Halepçe katliamı sorumlularından Irak eski Askeri İstihbarat Direktörü Sabir Abdulaziz el Duri’nin, tutuklu bulunduğu hapishaneden salıverildiği iddia edildi.

Ancak, el Duri’nin oğlu Firas Sabir el Duri, babasının serbest bırakıldığı yönündeki yönündeki haberleri yalanlasa da, bu yönlü bir çaba olduğuna dikkat çekti.

Babasının serbest bırakılmadığını ancak tedavi gördüğünü belirten Firas el Duri, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, babasının serbest bırakılması için çaba gösteren din adamları, aşiret reisleri ve siyasetçilere de teşekkür etti.

Şehit ve Enfal İşleri Bakanlığı’ndan tepki

Konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Şehit ve Enfal İşleri Bakanlığı Basın-Yayın Dairesi Müdürü Adil Mela Salih, “Bu suçlunun serbest bırakıldığı yönünde resmi herhangi bir açıklama veya ispat bulunmuyor. Ancak böyle bir durum olursa kabul etmeyecek ve sert bir şekilde tavır belirleyeceğiz” dedi.

Halepçe Kurbanları Derneği Başkanı Lokman Abdulkadir de, “Halepçe katliamı sorunlusu olan Baasçıların hangi biri salıverilirse bu katliam kurbanlarının kemiklerini sızlatır. Biz bundan endişe duyarız, kabul edemeyiz. Halepçe kimyasal saldırısı sorumluları serbest kalmamalı” diye konuştu.

Kürtlere karşı katliamlar nedeniyle müebbet hapse çarptırılmıştı

1949’da Selahaddin vilayetine bağlı Dora ilçesinde doğan Sabir Abdulaziz el Duri, 1965'te Irak ordusuna katıldı. Mart 1967'de Irak Askeri Akademisi'nden mezun olan el Duri, Irak Savunma Bakanlığı Askeri Hareketler Direktörü, Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı üyeliği ve Genel Askeri İstihbarat Direktörü gibi görevler aldı.

El Duri, 23 Şubat ile 16 Eylül 1988 tarihleri arasında en az 182 bin Kürdün katledildiği Enfal soykırımı operasyonları ve 16 Mart 1988’de en az 5 bin kişinin yaşamınıyitirdiği Halepçe kimyasal saldırısı sırasıyla sırasında Genel Askeri İstihbarat Direktörüydü.

Bu büyük insanlık suçlarının ardından el Duri, Saddam Hüseyin tarafından 1996-2001 yılları arasında Kerbela Valisi, 2001-2003 yılları arasında da Bağdat Valisi olarak atandı.

Baas rejiminin Mart 2003’te devrilmesinin ardından tutuklanan el Duri, Irak Özel Mahkemesi tarafından, “Kimyasal Ali” lakaplı Irak Ordusu Kuzey Cephesi Komutanı Ali Hasan Mecid el Tigriti ile birlikte, Enfal ve Halepçe katliamlarındaki rolleri nedeniyle “insanlığa karşı suç işlemek ve soykırım” suçlarından yargılandı.

Suçlu bulunan Sabir Abdulaziz el Duri müebbet hapis cezasına, Ali Hasan el Mecid ise idam cezasına çarptırıldı.

Temyiz sürecinden sonra el Mecid’in onanan idam kararı 25 Ocak 2010 tarihinde gerçekleştirildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli