ABD’li yetkili Gazze’deki önceliklerini bir bir açıkladı

14-11-2023
Etiketler Samuel Werberg ABD İsrail Gazze Filistin Hamas Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - ABD Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu İşleri Sözcüsü Samuel Werberg, Gazze’de önceliklerinin Hamas’ın elindeki Amerikalı rehinelerin kurtarılması ve Filistin halkına insani yardım ulaştırılması olduğunu söyledi.

Rûdaw TV’de Sima Abkhezr'in sunduğu bültene konuk olan sözcü Samuel Werberg, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar, Gazze’deki durum ve bölgede ABD güçlerine yönelik saldırılara ilişkin soruları yanıtladı.

Uzun yıllar bölgede görev yapan bir diplomat olarak mevcut tabloyu farklı gördüğünü belirten Werberg, ABD’nin bölgedeki tüm müttefikleri ile güçlü bağlarını korumaya devam ettiğini söyledi.

“ABD'nin şu anda Orta Doğu'daki konumu nedir? Hamas-İsrail savaşından önce ABD'nin Orta Doğu'dan çekilmesi söz konusu muydu?” sorusuna yanıt veren Werberg, “Müttefiklerimizin ve ortaklarımızın kendilerini daha fazla savunabileceklerine inanıyoruz, örneğin Irak’te güvenlik güçleri ve Peşmergeler kendilerini savunabilirler. Biz Irak hükümetinin daveti üzerine Irak'tayız. Körfez ülkeleri ve diğer ülkelerde de aynı şekilde. Amerika Birleşik Devletleri uzun süredir bu ortaklığa sahip” yanıtını verdi.

“Önceliğimiz Amerikalı rehinelerin kurtarılması”

Samuel Werberg, Gazze’de yaşanan savaşa dair önceliklerinin ne olduğu şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Şimdi Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı öncelikleri var. Öncelikle Amerikalı rehinelerin kurtarılması gerekiyor. İkincisi, Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına yardım ulaştırılması. Üçüncüsü, İran ve Hizbullah da dahil olmak üzere bölgesel tarafların durumu karmaşıklaştırmasını ve çatışmayı genişletmesini önlemek için her türlü çabayı göstermek.”

Abraham Anlaşması ve bölgedeki ülkelerin İsrail ile ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecinin son dönemdeki çatışmayla bir ilgisi bulunmadığını belirten Werberg, “Çünkü İsrail'e yönelik 7 Ekim’deki terör saldırısını Filistin devleti ve halkı gerçekleştirmedi. Saldırıyı terörist ve aşırılıkçı bir grup gerçekleştirdi ve İsrail devleti de buna yanıt veriyor” yorumunu yaptı.

“Araplar, Kürtler, Türkler ve bölgede yaşayanlar karar vermeli”

Samuel Werberg, “ABD’nin Ortadoğu’ya bir yönelik yeni planı var mı?” sorusu üzerine şu değerlendirmede bulundu:

“Amerika Birleşik Devletleri'nin Ortadoğu'ya yönelik yeni bir planı yok. Ortadoğu'nun geleceği bölge halklarının elinde olmalı; Araplar, Kürtler, Türkler ve bölgede yaşayanların tümü. ABD ve bölge dışındaki hiçbir ülke kendi iradesini bölgeye dayatmamalı. Irak, Körfez ülkeleri, Mısır, Ürdün ve Kuzey Afrika'daki tüm ülkeler dahil bölgedeki ortaklarımız ve müttefiklerimizle güçlü ilişkilerimiz var. Dolayısıyla bu Amerika yönetimi kendi iradesini dayatmayacak, aksine Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olacak. Dolayısıyla ortak çıkarlar vardır; Çatışma ve Hamas'ın terör saldırıları hakkında konuşmaktan ziyade ortak çıkarların peşinde koşacağız.”

“Öncelikle İsrail işgaline hayır diyoruz”

Bölgenin geleceği ile ilgili şimdiden değerlendirme yapmanın “spekülasyon” olacağını kaydeden ABD’li yetkili, bu konuda konuşmak için de “henüz çok erken” olduğunu söyledi.

Werberg, “Bunun yerine Gazze'deki duruma ve ihtiyaçlara odaklanıp bazı temel ilkeleri vurgulayabiliriz. Amerika Birleşik Devletleri'nin Gazze ile ilgili bazı temel ilkeleri var. Öncelikle İsrail işgaline hayır diyoruz. ikincisi, Gazze Şeridi'nin küçültülmesine hayır diyoruz; Filistinlilerin topraklarından zorla göçüne ve ayrıca Gazze Şeridi'ni İsrail'e saldırmak için kullanan terörist gruplara da hayır diyoruz. Bunlar Amerika’nın temel prensipleridir” ifadelerini kullandı.

“ABD’nin Irak’taki hakimiyetinin azaldığı” şeklindeki yorumların hiçbir şekilde doğruyu yansıtmadığını vurgulayan Samuel Werberg, “Irak ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişki ortak çıkarlara dayanıyor. Buradaki askeri askeri varlığı da Irak hükümetinin talebi üzerinedir. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in geçtiğimiz günlerde Bağdat'a yaptığı ziyarette ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşmesinde de gördüğümüz gibi, Iraklılara herhangi bir şey dayatmak istemiyoruz. Dolayısıyla iki devlet arasında eşit bir ilişki söz konusudur” diye konuştu.

ABD’nin neden Suriye'de kendi askerlerine yönelik saldırılara yanıt verdiğini ancak Irak'taki saldırılara vermediği şeklindeki soruyu yanıtlayan Werberg, “Genel olarak askeri operasyonların ayrıntılarına girmek istemiyorum ancak ABD Savunma Bakanlığı, Irak'ta, Suriye'de ve başka yerlerde kendini savunmak için gerekli tüm önlemleri alacağını açıkladı” sözlerini sarf etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli