Keldani Başpiskopos Sakharov Ödülü’ne aday gösterildi

26-09-2020
Rûdaw
Etiketler Musul Keldani Necib Michaeel Sakharov Ödülü
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Musul’da 2014’te yüzlerce tarihi belgeyi IŞİD’den kurtaran Keldani Başpiskopos Necib Michaeel, Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’ne aday gösterildi.

Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komitesi, Musul Keldani Başpiskoposu Necib Michaeel’i 2020 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’ne aday gösterdi.

1990’dan beri tarihi belge ve dökümanların korunması için çalışan ve “Tarih Hazinesi” olarka adlandırılan Michaeel, 2007 yılında yaklaşık 8 bin el yazısı tarihi belgenin korunup saklanması çalışmasına imza attı.

Teoloji, felsefe, astonomi, tıp, tarih, coğrafya gibi 10, 11 ve 12’inci yüz yıla ait 25 ayrı konuyu kapsayan tarihi el yazmalarını muhafaza eden Başpispopos, 2014’te IŞİD’in Musul’a saldırısında da bu belgeleri yok olmaktan kurtardı.

Michael, “Ben bu belgeleri Hristiyan olduğum için değil, tüm insanlığa yararlı olduklarını düşünerek bir insan olduğum için kurtardım” demişti.

Daha önce Musul’da başrahip olan Necin Michaeel, bu hassasiyet ve başarısının ardından Aralık 2018’de Papa Francis tarafından Musul Keldani Başpiskoposu olarak atandı.

Michaeel, Süryani ve Keldanice’nin yanı sıra, Arapça, Türkçe, Farsça, Aramice, İbranice ve Ermenice biliyor.  

Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, her yıl Aralık ayınca insan hakları ve düşünce özgürlüğü konularında emek harcayanlar veriliyor.  

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani BM Genel Kurulunda konuştu / 27/09/2024

Sudani'den Kürdistan Parlamentosu seçimleri hakkında açıklama

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kürdistan Bölgesi'nde parlamento seçimlerine hazırlandıklarını ifade eden Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkileri güçlendirmeye çabaladıklarını söyledi.