KDP ve Sünni Egemenlik Kolisyonu'ndan 'Sadr' şartı

26-08-2022
Rûdaw
Etiketler Ulusal diyalog KDP Egemenlik Koalisyonu Sadr Hareketi Koordinasyon Çerçevesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -  KDP ve Sünni Egemenlik Koalisyonu’nun Iraklı siyasi tarafların düzenlediği “ulusal diyalog” toplantılarına Sadr Hareketi temsilcisi olmaksızın katılmayacakları öğrenildi.  Bazı siyasi taraflar; Necef’e bir heyet gönderilerek Mukteda es-Sadr ile görüşülmesini öneriyor. 

Irak'taki mevcut siyasi sorunları çözmek amacıyla siyasi liderlerin katılımıyla Bağdat'ta yapılması planlanan "ulusal diyalog" toplantısı ertelendi.

Toplantının ilki 17 Ağustos’ta düzenlendi. Toplantının dün yapılması planlanan ikinci turu ise belirsiz bir tarihe ertelendi.

İlk toplantıya Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Sünni Egemenlik Koalisyonu katılmamıştı.

Toplantı, parlamentonun feshedilmesi ve ülkenin yöntemi konusunda başlayan gösteriler sonrası ülkenin sürüklendiği çıkmazı yine Sadr Hareketi ile Koordinasyon Çerçevesi arasında gerilen ilişkileri çözmeyi hedefliyor.

KDP ve Egemenlik Koalisyonunun Sadr şartı

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre; Koordinasyon Çerçevesi’nin öncülüğünde geliştirilen “ulusal diyalog” toplantılarının gerçekleşmemesinin bir nedeni KDP ve Sünni Egemenlik Koalisyonu'nun Sadr Hareketi temsilcileri olmaksızın toplantıya katılmayacakları mesajını vermiş olmaları.

KDP Bağdat müzakere heyeti üyesi Arefat Kerim Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Biz KDP olarak, ancak tüm siyasi parti temsilcilerinin katılması şartıyla diyalog toplantılarında yer alabiliriz” dedi.

10 Ekim 2021’de gerçekleşen erken seçimlerde birinci olarak çıkan Sadr Hareketi, KDP ve Sünni Egemenlik Koalisyonu “ulusal çoğunluk hükümeti” kurmak amacıyla 23 Mart 2022’de  “Vatını Kurtarmak Koalisyonu” ilan etmişti. Ancak Koordinasyon Çerçevesi Parlamento oturumlarına katılmadığı için hükümet kurma süreci sekteye uğradı. Bunun üzerine Sadr Hareketinin 73 vekili 12 Haziran’da topluca istifa etti. Ve 1 Ağustos’tan itibaren Sadr taraftarları Parlamentonun feshedilmesi ve yeni bir anayasa istemiyle Parlamento önünde ve Yeşil Bölgede süresiz oturma eylemi başlattı.

Rûdaw’a konuşan KDP’nin Irak Parlamentosu milletvekili Şervan Duberdani "Partimizin mesajı çok açık. Sadr Hareketi temsilcileri olmaksızın ulusal diyalog toplantıları gerçekleşmeyecek. Sorun herhangi bir siyasi parti arasında değil doğrudan Koordinasyon Çerçevesi ile Sadr Hareketi arasında cereyan ediyor. Bundan ötürü Sadr Hareketi’nin temsilcileri de bu toplantıda hazır olmalıdır” dedi.

Başbakan Mustafa Kazımi’nin çağırısı ile 17 Ağustos’ta başbakanlık konutunda Iraklı siyasi liderler bir araya geldi. Toplantıda Sadr Hareketinin diyalog sürecine dahil edilmesi de dahil 5 madde üzerine uzlaşı sağlandı.

Yüksek İslam Konseyi Sözcüsü Ali Difa'i Rudaw'a verdiği demeçte, "Bu hafta ulusal diyalog için ikili görüşmeler var, ancak Sadr Hareketinin katılımına karar verilmedi" dedi.

Koordinasyon Çerçevesi, “ulusal diyalog” toplantılarına Sadr Hareketi’nin katılmasına sıcak bakıyordu ta ki, Sadr yanlıları Irak Yüksek Yargı Konseyi önünde 23 Ağustos’ta oturma eylemi başlatana kadar. Bu adım iki taraf arasındaki gerilimi arttırdı ve iplerin kopmasına neden oldu.

"Sadr Hareketi olmadan toplantılardan bir sonuç çıkmaz"

Rûdaw’a konuşan Koordinasyon Çerçevesi’nin kurucularından ve Nasır Hareketi yetkililerinden Hasan Behadli “Sadr Hareketinin katılımı olmadan ulusal diyalog toplantılarından bir sonuç elde edilemez.  Bu, kendimizle diyalog kurmak gibi bir şey. Koordinasyon Çerçevesi liderleri Yüksek Yargı Konseyi önündeki eylemler nedeniyle Sadr Hareketiyle ilişkileri askıya aldı” değerlendirmesinde bulundu.

Necef’deki Sadr Hareketi’nin Koordinasyon Çerçevesi Koalisyonuna kapılarını kapatması, aralarındaki ilişkileri daha da içerisinden çıkılmaz bir hale getirdi.

Geçmişte El Fetih koalisyonu lideri Hadi Amiri'nin Mukteda es-Sadr'ı ziyaret etmesi yönünde teklifler vardı, ancak iki Şii grup arasındaki artan gerilim nedeniyle ziyaret iptal edildi.

Necef'in Hanana bölgesinde Sadr'ı ziyaret edecek tüm Iraklı partileri temsil eden bir komite oluşturulmasına yönelik başka bir öneri daha var. Ancak bu önerinin ise akıbeti, ne zaman toplanacağı henüz bilinmeyen “ulusal diyalog” toplantısına bağlı.

Hikma Hareketi Genel Konsey Üyesi Rahim Abudi Rûdaw'a verdiği demeçte, "Bu öneri var ve bir sonraki ulusal diyalog toplantısında görüşülmesi planlanıyor. Kimlerin komitede yer alacağı ve yöntemi konusundaki detaylar toplantıda belirlenecek" ifadelerini kullandı.           

12 Haziran'da 73 parlamenterinin istifa ettiği Sadr Hareketi ile Koordinasyon Çerçevesi Koalisyon arasındaki ilişkiler tamamen koptu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani BM Genel Kurulunda konuştu / 27/09/2024

Sudani'den Kürdistan Parlamentosu seçimleri hakkında açıklama

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kürdistan Bölgesi'nde parlamento seçimlerine hazırlandıklarını ifade eden Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkileri güçlendirmeye çabaladıklarını söyledi.