Erbil (Rûdaw) – Paris Uluslararası Tahkim Divanı , Türkiye ile petrol ihracatı anlaşması konusunda Kürdistan Bölgesi aleyhine karar verdi. Irak Petrol Bakanlığı kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıklarken, Türkiye’nin karara bağlı kalmasını talep etti.
Reuters haber ajansı ise Irak’ın Kürdistan Bölgesi ve Kerkük petrolünün Türkiye’ye akışını durdurduğunu servis etti.
Reuters'in bildirdiğine göre, Irak Cumartesi günü Kürdistan Bölgesi ve Kerkük'ten ham petrol ihracatını askıya alırken, Türkiye tarafı ise Irak'a mahkemenin kararına saygı duyacaklarını ve Bağdat'ın izni olmadan Kürdistan Bölgesi'nden gelen petrolün ihracatına izin vermeyeceklerini iletti.
Irak Petrol Bakanlığı kararı memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Bakanlık, kararın SOMO aracılığıyla [Irak] Petrol Bakanlığı'nın Türkiye Limanı üzerinden petrol ihracatını yönetmeye yetkili tek kuruluş olduğunu gösterdiğini söyledi.
Irak'ın, Türkiye aleyhine açtığı tahkim davasını kazanmasının ardından Kürdistan Bölgesi ve Kerkük'ten ham petrol ihracatını durdurduğu belirtildi.
Irak hükümeti, 2014 yılında Kürdistan petrolünün Türkiye limanları üzerinden dünyaya ihraç edilmesine karşı Uluslararası Ticaret Mahkemesi'nde dava açtı. Bağdat yönetimi, Türkiye'yi, Irak hükümetinin onayı olmadan Kürdistan Bölgesi'nden petrol alıp yurt dışına ihraç ederek Ankara ile Bağdat arasında 1973'te yapılan bir anlaşmayı ihlal etmekle suçladı.
Irak Petrol Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Irak Cumhuriyeti'nin Irak ile Türkiye arasındaki 1973 petrol boru hattı anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle yaptığı şikayetin bir parçası olarak, Paris'teki Uluslararası Tahkim Divanı Irak lehine karar verdi. Anlaşma, Türkiye'nin Irak'tan ihraç edilen ham petrolün tüm depolama ve sevk merkezlerine ihracatı konusunda Irak tarafının talimatlarına uymasını taahhüt ediyor” denildi.
Şubat 2022 tarihinde Irak Federal Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi hükümetinin petrol ihracı için uluslararası şirketler ile yaptığı sözleşmeleri iptal etmişti.
Uluslararası Tahkim Divanı
Uluslararası Tahkim Divanı, 1923 yılında Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Kuralları(International Chamber of Commerce - ICC) tahkim organı olarak kuruldu. Uluslararası Tahkim Divanı, günümüzde bilinen haliyle Uluslararası ticari tahkime öncülük eden bir kuruluştur.
Divan, uluslararası ticari ihtilafların çözümlenmesi bakımından dünyanın en önde gelen merkezlerindendir. Çoğu tahkim kuruluşu, kapsam itibariyle yerel veya ulusal nitelik taşımakta iken, ICC Divanı tamamen uluslararası bir çerçeveye sahiptir. Her kıtada yer alan toplam 90 ülkedeki üyelerden oluşan Divan, en yaygın temsil edilen tahkim kuruluşu olma özelliğine de sahiptir.
ICC, taraflar arasında iç hukukun çözüm bulamadığı anlaşmazlıklarda tercih tavsiyesinde bulunmaktadır.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın