Irak Cumhurbaşkanı Reşit, ABD Bağdat Büyükelçisini kabul etti

24-03-2024
Etiketler ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid Bağdat Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski ile bir araya gelen Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşit, Bağdat ve Erbil, Kürdistan Bölgesi'nin bütçe ve maaş sorununu çözmek istediğini söyledi. 

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşit, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski’yi  Selam Köşkünde kabul etti.

Görüşmeye ilişkin Irak Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre; Kürdistan Bölgesi bütçesi ve maaşlarının görüşüldüğü toplantıda Irak Cumhurbaşkanı, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların anayasa, hukuk ve siyasi anlayışa uygun bir şekilde çözülmesinin önemine vurgu yaptı.

Açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı  Reşit, tarafların bütçe sorunu, Kürdistan Bölgesi maaşlarının Irak  memur maaşlarının ödenmesine benzer şekilde çözülmesi için görüşmeleri sürdürülmesinden yana olduğunu söyledi.

Washington ile Bağdat ilişkilerine de değinen Irak Cumhurbaşkanı, ulusal egemenliğe saygı temelinde,  tüm  alanlarda işbirliğinin güçlendirilmesi, ilişkilerin her iki ülkeye hizmet edecek şekilde inşa edilmesi ve güçlendirilmesinde ısrarlı olduklarını vurguladı.

Toplantıda ayrıca ceza süreleri dolmasına rağmen tahliye edilmeyen tutukluların durumları da ele alındı.

Abdullatif Reşit, cumhurbaşkanlığı, yargı konseyi, adalet ve içişleri bakanlıkları ile milli güvenlik danışma bakanlığından oluşan bir komisyon oluşturulduğunu, komisyonun hükümlülerin davalarının ve cezalarının bitiş tarihlerinin takibini yaparak, öngörülen sürede salıverilmelerini sağlanacağı konudan taahhütte bulundu.

ABD Büyükelçisi Alina Romanowski ise ülkesinin Irak'la ilişkileri geliştirme ve her iki dost halka  hizmet edecek şekilde işbirliğini güçlendirme arzusunu yineledi.

Ayrıca bölgesel ve uluslararası durumu da ele alan taraflar, bölgede barış, güvenlik ve istikrarın tesis edilmesine desteklerini vurguladı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli