Irak Dışişleri Bakanı, ABD'nin Irak büyükelçisi ile ‘İran’ meselesini görüştü

24-02-2023
Rûdaw
Etiketler Irak ABD İran Fuad Hüseyin
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin dün ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina L. Romanowski’yi   Washington ziyaretinin sonuçları ve ABD ile İran arasındaki müzakerelerin askıya alınması meselesini görüşmek üzere kabul etti.

Irak devlet medyası, Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed el-Sahaf'ın, Fuad Hüseyin'in geçen hafta başlarında Washington'a yaptığı ziyaret ile ABD-İran müzakerelerinin sona ermesi meselesini ele alındığını duyurdu.

Fuad Hüseyin liderliğindeki üst düzey bir Irak heyeti geçen hafta, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken liderliğindeki bir ABD hükümeti heyeti ile bir araya geldi. İki taraf Irak ekonomisinin ve enerji sektörünün karşı karşıya olduğu zorlukları tartıştı.

Romanowski ile görüşme ise, İran Dışişleri Bakanı’nın Bağdat'a yaptığı ziyaretten iki gün sonra gerçekleşti.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Salı günü, İran devlet medyasına verdiği demeçte, Bağdat'ın Tahran için arabuluculuk rolü oynayabileceğini belirterek, "Irak'ın bölgesel rolü bugün her zamankinden daha belirgin hale geldi” demişti.

Irak, şimdiye kadar, İran ve Suudi Arabistan arasında kilit bir arabulucu rolü oynadı ve savaşın parçaladığı Yemen'de gerilimi azaltmayı, ateşkesi sağlamayı amaçlayan birkaç tur müzakereye ev sahipliği yaptı.

2003'te Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yana Irak, ABD ve İran arasında sıkıştı ve her ikisiyle de dengeli ilişkiler sürdürmeye çalışıyor. Tahran o zamandan beri Bağdat üzerindeki etkisini artırdı ve ülkede Tahran'daki Şii yönetimine bağlı düzinelerce silahlı grup var.

Irak İran'dan, tarım ürünleri, mühendislik hizmetleri, inşaat malzemeleri, elektrik ve doğal gaz satın alıyor. Bağdat, Washington'dan İran'dan elektrik ve doğal gaz almasına izin veren muafiyetler aldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli