ITC Başkanı Turan: Kürtler 140. Maddeyi olduğu gibi uygulayamaz

23-10-2022
Etiketler Hasan Turan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan, Kürtlerin Irak Anayasasındaki 140. Maddeyi anayasada belirtildiği gibi uygulayamayacaklarını savundu. Kerkük’te valilik makamı sırasının Türkmenlerde olduğunu belirten Turan, hiçbir toplumun Kerkük'ü tek başına yönetemeyeceğini söyledi.

Bugün Irak’ın başkenti Bağdat'taki Irak Türkmen Cephesi (ITC) binasında bir araya gelen Türkmen siyasi parti ve kurum liderleri, bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantının ardından Rûdaw muhabirine konuşan ITC lideri Hasan Turan, Irak Anayasası’nda “Tartışmalı Bölgeler” olarak adlandırılan Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki Kürdistani bölgelerin kaderi hakkındaki maddeye ilişkin konuştu.

Turan, “140. Maddenin hayata geçmesi siyasi uzlaşı ile olur. Kürtler bu maddeyi anayasada belirtildiği gibi uygulayamaz. Çünkü Birleşmiş Milletler bile 2018 yılında yayınladığı raporunda maddeyi uygulamadan önce siyasi uzlaşma çağrısında bulundu” dedi.

 Kerkük’ün yönetimi, güvenliği ve geleceği konusunda "Türkmenlerin net bir duruşu” olduğunu belirten Turan, “Kerkük'teki Türkmenler, Kürtler ve Araplar arasında vilayetin yönetimi, güvenlik meselesi, vilayetin geleceği konusunda siyasi bir uzlaşı olmalı. Herkesle uzlaşarak uygulanmalıdır" ifadelerini kullandı.

 Turan, "Herhangi bir topluluğun iradesini dayatmanın modası geçti. Tek başına bir topluluk vilayeti yönetemez ve Kerkük'ün kaderini belirleyemez” diye konuştu.

 Kerkük’teki güvenlik durumunun “çok iyi” olduğunu savunan Turan, Kerkük valiliği makamı konusunda da sıranın Türkmenlere geldiğini söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli