Kürt partiler: Uluslararası toplum Irak'a hava savunma sistemi sağlamalı

21-11-2022
Etiketler İran Mahabad Gösteri Irak Türkiye
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Irak Parlamentosu’nda grubu bulunan Kürt partiler, İran ve Türkiye'ye, “Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yönelik ihlallerini” durdurma çağrısı yaptı. Partiler ayrıca uluslararası toplumdan Irak’a hava savunma sistemi sağlamasını istedi.

Salı günü (Yarın) saat 11:00’de toplanacak olan Irak Parlamentosu "Irak’ın egemenliğinin korunması" konulu kapalı bir oturum gerçekleştirecek.

Toplantı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 20 Kasım'da Kürdistan Bölgesi ve Rojava’da çok sayıda bölgeye hava saldırısı düzenlemesi ve 21 Kasım’da, İran Devrim Muhafızlarının Erbil ve Süleymaniye’de İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-İ) ve İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu’na (Komel) ait merkezlere füze ve İHA saldırısından sonra gerçekleşiyor.

Irak Parlamentosunda grubu bulunan Kürt partiler, ortak bir açıklama ile Kürdistan Bölgesi'nin füze, savaş uçakları ve insansız hava araçlarıyla bombalandığına dikkati çekti.

Açıklamada, “Bu komşu ülkeler tarafından Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğini ilk defa ihlal edilmesi değil. İran ve Türkiye'yi bu ihlalleri durdurmaya çağırıyoruz” denildi.

22 Kasım’daki oturumda parlamentonun ciddi bir tavır alması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, uluslararası toplumu Irak'a saldırılara karşı hava savunma sistemleri sağlama, Birleşmiş Milletler'e de “İran ve Türkiye'nin saldırganlığına karşı net bir pozisyon alma” çağrısı yapıldı.

TSK’nın hava saldırıları

TSK'ya ait uçaklar 20 Kasım akşamı Kürdistan Bölgesi’nde bazı noktaları ve Rojava’da Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) kontrolü altındaki bölgeleri hedef aldı.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, PKK ve YPG’ye yönelik “Pençe-Kilit Hava Harekatı” icra edildiğini duyurdu.  

Rojava’da Şerawa’dan Derik’e kadarki sınır bölgeleri ile Kürdistan Bölgesi’nde Kandil ve Asos dağları hedef alınmıştı.

İran’ın füze ve İHA saldırısı

İran Devrim Muhafızları Ordusu dün gece saat 23:30'da İran Kürdistan Demokrat Partisi’nin (HDK-İ) Erbil'in Koye ilçesindeki karargahı ile Erbil’in Behrike kasabasındaki Cejnekan mülteci kamplarını ve ayrıca İran Kürdistan Devrimci Emekçiler Topluluğu’nun (Komela) Süleymaniye’deki Bane Gewre ile Zirgwêz’deki merkezini füze ve kamikaze İHA’larla bir kez daha bombaladı.

Saldırılarda bir HDK-İ Peşmergesi hayatını kaybetti.

Sivillerin kaldığı kamp hedef alındı

Rûdaw’a konuşan Komele Politbüro üyesi Aram Muderisi, Süleymaniye’deki saldırı can kaybı olmadığını söyledi.

Bu arada Erbil Merkez Kaymakamı Nebez Abdulhamid, Rojhılatlı (Doğu Kürdistanlı) mültecilerin ailelerinin yaşadığı Erbil'in Bahrike kasabası yakınlarındaki Cejnekan kampına yönelik bombardımanda can kaybı olmadığını aktardı.

Kürdistan Bölgesi Anti-Terör Biriminden yapılan açıklamada, "İran Devrim Muhafızları Ordusu, Kürdistan Bölgesindeki Doğu Kürdistan Partilerinin merkez ve karargahlarını bombaladı" ifadeleri kullanılmıştı.

Erbil, İran'a karşı uluslararası toplumu "net pozisyon almaya" çağırdı

Kürdistan Bölgesi Hükümeti de, İran'ın saldırılarını kınayarak, uluslararası toplumu "İran'ın devam eden saldırganlığı konusunda net ve ilkeli bir pozisyon almaya" çağırdı.

Hükümetten yapılan açıklamada, "İran İslam Cumhuriyeti'nin dün gece Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırısını en güçlü şekilde kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İran'ın, Irak'ın ve Irak Kürdistan Bölgesi'nin egemenliğine yönelik tekrarlanan ihlalleri affedilemez ve uluslararası hukuk ve komşuluk ilişkilerinin büyük bir ihlalidir. İran Cumhuriyeti'ni Kürdistan Bölgesi'ne yönelik bu şiddetli kampanyayı durdurmaya çağırıyoruz. İstikrara şiddet yoluyla asla ulaşılamaz.”

İran'ın Kürdistan Bölgesi topraklarına yönelik saldırılarını son aylarda arttırdı.

İran Devrim Muhafızları 28 Eylül’de Komele, HDK-İ ve Kürdistan Özgürlük Partisi’nin (PAK) Koye, Zirgwêz ve Pirde’deki karargahlarını ve yine 14 Kasım'da da Koye ve Zirgwêz’deki hedefleri bombalamıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka

Kanada'nın Irak Büyükelçisi: Kürdistan parlamento seçimleri için desteğe hazırız

Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimlerinin Ekimde yapılmasına karar verilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "İstenildiği takdirde seçimlerin yapılmasına yardım etmeye hazırız" dedi.