Ankara ile Bağdat’tan Başika açıklaması

21-01-2018
Rûdaw
Etiketler Irak Türkiye Mevlüt Çavuşoğlu Başika Ilısu Barajı Efrin
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Irak hükümetinin işbirliğiyle güçlerimizi Başika’dan çekme kararı vereceğiz. Bununla birlikte Irak’ın çıkarlarına karşı olacak hiçbir toplantının Türkiye topraklarında yapılmasına izin vermeyiz” dedi.

 

Mevlüt Çavuşoğlu, Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda Irak Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Nizar Hayrullah tarafından karşılandı. Karşılamada Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız ile diğer büyükelçilik personeli de hazır bulundu.

 

Bağdat'taki Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'nda görüşen Çavuşoğlu ve İbrahim Caferi, görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

 

Caferi’den Türk şirketlerine çağrı

 

İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü olduğuna dikkat çeken Caferi, "Türkiye ile ilişkilerin tüm alanlarda derinleştirilmesini istiyoruz" dedi.

 

Irak'taki ham petrolün Türkiye'ye ihraç edilmesini istediklerini dile getiren Irak Dışişleri Bakanı, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için Türk şirketlerini Irak'ta daha fazla yatırım yapmaya davet etti.

 

Caferi, Türkiye'nin Iraklı sığınmacılara verdiği desteği takdirle karşıladıklarını ifade etti.

 

Irak ve Türkiye arasındaki su meselesine de değinen Caferi, Türk mevkidaşından Ilısu Barajı konusunun ertelenmesini talep ettiklerini belirterek, "Irak'a verilen suyun saniyede 50 metreküpten 90 metreküpe yükseltilmesini de görüştük" dedi.

 

Irak Dışişleri Bakanı, Başika konusunu da Türkiye ile birlikte çözmeye kararlı olduklarını söyledi.



Çavuşoğlu: Suriye, Irak ve Türkiye'de terör bitmeli

 

IŞİD’e karşı elde edilen başarıdan dolayı Irak halkı adına Caferi'yi tebrik ettiğini belirten Mevlüt Çavuşoğlu ise, “Türkiye DEAŞ ile mücadele döneminde olduğu gibi, DEAŞ sonrası Irak'ın yeniden inşası konusunda da Irak'ın en büyük destekçisi ve kardeşidir” dedi.

 

Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirilen bağımsızlık referandumuna atıfta bulunan Çavuşoğlu, ülkesinin Irak'ın toprak bütünlüğü, siyasi birliği ve egemenliğine verdiği desteğe vurgu yaptı.

 

Türkiye'nin Efrin’de gerçekleştirdiği operasyonan eğinen Bakan Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Türkiye, dün başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu ile Afrin'de teröristleri temizlemeye başladı. Aynı şekilde Suriye, Irak ve Türkiye'nin dağlarından da bu teröristlerin tamamen temizlenmesi gerek. Biz Irak'ın PKK'dan temizlenmesi için Irak yönetimine her türlü desteği vereceğiz."

 

Türkiye-Irak ilişkilerini daha fazla geliştirmek istediklerini belirten Çavuşoğlu, iki taraf arasında yeni anlaşmalar yapmak için stratejik işbirliği konseyi toplantıusını en kısa zamanda düzenlemek istediklerini söyledi.

 

“Başika bölgesinde Türk askerlerinin çekilmesi gerekiyor”

 

Bu arada Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşmeye dair yapılan yazılı açıklamada, Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “Erbil ile Bağdat arasında yaşanan diyalogların başarıyla neticelenmesi için tüm kolaylıkları sunmaya hazırız” dediğine yer verildi.

 

“Başika bölgesinde Türk askerlerinin çekilmesi gerekiyor” diyen İbrahim Caferi’ye, Çavuşoğlu şu yanıtı verdi:

 

“Irak hükümetinin işbirliğiyle güçlerimizi Başika’dan çekme kararı vereceğiz. Bununla birlikte Irak’ın çıkarlarına karşı olacak hiçbir toplantının Türkiye topraklarında yapılmasına izin vermeyiz.”

 

Açıklamada, Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğünü korumayı sürdüreceklerini yenilen Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “Bölgenin istikrarını ve asayişini bozmaya çalışan grup ve tarafların çürütülmesi için iki ülke arasında işbirliğinin olması gerektiğine ” yer verildi.

 

Görüşmede ayrıca, Basra’da Türk Konsolosluğu’nun açmaya çalıştıklarını belirten Çavuşoğlu, Musul’da durumun normalleşmesiyle konsolosluklarını açacakları kaydedildi.

 

 

Çavuşoğlu, Türkmen Eşgüdüm Kurulu üyeleriyle görüştü

 

 

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha sonra Türkmen Eşgüdüm Kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

 

Bağdat'taki Yeşil Bölge'de bulunan Er-Reşid Oteli'nde yapılan görüşme, basına kapalı şekilde gerçekleşti.

 

Görüşmeye Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, Kerkük Türkmen Milletvekili Hasan Turan, Musul Türkmen Milletvekili Muhammed Taki Mevla ve Salahaddin Türkmen milletvekilleri Niyazi Mimaroğlu, Casim Muhammed Cafer, Abbas Beyatlı ile bazı Türkmen siyasetçiler katıldı.

 

Çavuşoğlu ayrıca Irak Başbakanı Haydar Abadi ve Meclis Başkanı Selim Cuburi ile görüşecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli