Şaxewan Abdullah: Irak, Türkiye'ye petrol ihracatında daha esnek davranacak

19-08-2023
Etiketler Irak Parlamento Yardımcısı Şaxewan Abdullah Muhammed Şiya es-Sudani Türkiye Kürdistan Petrolü
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Parlamento Yardımcısı Şaxewan Abdullah Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin, petrol ihracatı konusunda Türkiye’ye “daha esnek davranacaklarını söylediği" söyledi.

Rûdaw TV’nin öğlen bültenine canlı bağlanan Irak Parlamento Başkanı Yardımcısı Şaxewan Abullah, İktidarı paylaşan Şii, Sünni ve Kürt siyasi grup temsilcilerinin yanı sıra Türkmen ve Hristiyan temsilcilerin de bulunduğu "Devleti Yönetme Koalisyonu" ile Başbakan Sudani arasında bir toplantı yapıldığı söyledi.

Abdullah, bu toplantıda Irak petrollerinin Türkiye üzerinden sevkiyatı meselesinin de gündeme geldiğini kaydetti.

Abdullah, konuya ilişkin Başbakan Sudani’nin, şunları söylediğini aktardı:

“Konuyla ilgili mantıklı davranmamız gerekiyorsa, Türkiye’ye karşı daha esnek davranmalıyız. Kürdistan petrollerinin Türkiye’ye sevkiyatı 25 Mart’tan beri durdurulmuş durumda. Petrol sevkiyatının durdurulması sonucu kaybettiğimiz para, Türkiye’den ödemesini istediğimiz tazminatın iki katını oluşturuyor. Dolayısıyla bu konuda esnek davranıp, Türkiye ile bir şekilde uzlaşıya varmalıyız.”

Toplantıda "Devleti Yönetme Koalisyonu" Irak Başbakanı'na Kürdistan Bölgesi petrolünün Türkiye üzerinden ihracatının yeniden başlamasına bir çözüm bulması konusunda yetkilendirdi.

Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Kürdistan petrolünün Türkiye üzerinden ihraç edilmesinin kanunlara aykırı olduğunu kararlaştırdıktan iki gün sonra 25 Mart 2023'te Kürdistan Bölgesi ve Kerkük'ten petrol ihracatı askıya alınmıştı.

Mahkeme, Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihraç ettiği gerekçesiyle yaptığı şikayette Irak'ın lehine karar verdi. Türkiye, Irak'a 1,5 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli