Irak Parlamento Başkanı: Referanduma gidilebilir

19-04-2019
RÛDAW
Etiketler Muhammed Halbusi Irak Kürdistan Bölgesi 14'ıncı Madde Kerkük
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi, Kürdistan Bölgesi Hükümeti idaresi dışındaki Kürt bölgelerinin kendi kaderlerini tayin etmek için referanduma gidebileceklerini belirterek, “Ancak öncesinde bazı şartların oluşması gerekiyor” dedi.

 

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Rûdaw muhabiri Helkewt Aziz'in de aralarında bulunduğu basın mensuplarıyla bir araya gelen Muhammed Halbusi, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

 

Helkewt Aziz’in Irak Anayasası 140'ıncı madde kapsamında bulunan Kürdistan Hükümeti idaresi dışındaki Kürdistani bölgelere ilişkin sorusuna Halbusi, “Söz konusu bölgelerde durumun normalleşmesi gerekiyor” diyerek sözlerine şunları ekledi:

 

“IŞİD savaşına maruz kalan ve harebeye dönen bölgelerin önce normalleşmesi ve inşa edilmesi lazım. Örneğin; Şengal halkı şimdi kente dönemiyor, bu yüzden 140'ncı madde uygulanmadan önce durumun normalleşmesi lazım.”

 

Halbusi, durum normalle döndükten sonra 140'ıncı madde kapsamındaki bölgelerde yaşayan halkın referanduma giderek Irak merkezi hükümeti veya Kürdistan Bölgesi'ne bağlanacağına karar verebileceğini söyledi.

 

Parlamento Başkanı Halbusi, "Şengal için bahsettiğim durum, Kerkük, Ninova Ovası, Selahaddin ve Diyala'da da var. Buralarda yaşayan yerli halkı henüz dönmedi. Irak'ın Anayasası’nın 140'ıncı maddesine göre buralardaki halkın referanduma giderek kaderini tayin etmesi lazım. Öncelikle bu insanların bölgelerine dönmesi, durumun normalleşmesi lazım ki kaderlerini tayin etmeleri için adım atabilelim. Böylece Parlamento bu konuda gerekli her türlü yasayı çıkarır" ifadelerini kullandı.

 

Halbusi, Bağdat hükümetinin 3 yıldır buğday borçlarını ödemediği Kürt çiftçilere ilişkin ise, “Çiftçilere ödenecek paralar 2019 bütçesine eklendi. Birkaç işlemden sonra ödemeler yapılacak” dedi.

 

Babaları IŞİD saflarında ölen çocuklara vatandaşlık verilecek mi? Sorusuna Halbusi şu yanıtı verdi:

 

“Ebeveynleri Irak vatandaşı olanlar için yasalarımız nettir. Ancak söz konusu çocukların köken ve nesepleri belli değil. Çünkü Irak’ı işgal savaşında çok farklı coğrafyalardan gelenler oldu. Eş ve çocukları ile beraber gelen bu unsurların nerelerden geldiklerini bilmiyoruz.

 

Bunun yanı sıra başka bir sorun var. Babaları IŞİD saflarına katılan çocuklar bu duruma kurban edilemez. Çocuklar başkalarının işlediği suçlardan sorumlu tutulamaz. Bunun için ciddi çalışmalar yapıyoruz.

 

Bileşenler hakkındaki başka bir sorun ise, özellikle Ezidilerin çocukları insanlık suçu ile karşı karşıya kaldı. Kadınların kaçırılmasından etkilendiler. Sorun şu; dini olarak bu çocukları ne olarak kaydedeceğiz? Bu sorunu çözüm bulunabilmesi için parlamentoya öneri sunduk."

 

140'ıncı madde nedir?

 

Irak Anayasası'ndaki 140'ıncı maddesi, Musul ve ona bağlı Sihela, Ninova, Şeyhan, Hamdaniyye, Tilkef, Zummar, Şengal, Kerkük ile Selahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu, Diyala’ya bağlı Hanekin, Mendeli ve Baedre bölgelerini kapsıyor.

 

Bu madde gereğince burada yaşayan yerli halk referanduma giderek Kürdistan Bölgesi veya Irak merkezi hükümetine bağlanacağına karar verecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli