Musul’da benzin kuyrukları; esas neden ‘kaçakçılık’

19-02-2022
Etiketler Musul Benzin
A+ A-

Haber Merkezi – Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'da pek çok sürücü, benzin kuyruklarına girmek zorunda kalıyor. Yetkililer, mevcut benzin yokluğunun kaçakçılar yüzünden meydana geldiğini, kaçakçıların benzini Kürdistan Bölgesi’ne kaçırdığını belirtti.

Geçtiğimiz hafta boyunca Musul kenti ve Ninova eyaletinin pek çok yerinde benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluştu.

Benzin yokluğu nedeniyle pek çok yerde gerginlik oluşurken bazı istasyonlarda olası şiddet olaylarına karşı askerler konuşlandırıldı.

“Hayatımız beklemekten ibaret”

Taksi şoförü Abdulhaluk Musalli, yaşadıklarına ilişkin  "Hayatımız kuyrukta beklemekten ibaret. Bu neredeyse artık bir rutin haline gelmiş durumda" sözlerini kullandı.

Benzinin federal hükümet tarafından sübvanse edildiği ve bir litre benzinin yaklaşık 500 Irak dinarına (yaklaşık 5 TL) satıldığı Ninova'da benzin yokluğu çok sık yaşanıyor.

Ninova Valisi Necm Cibburi Perşembe günü yaptığı açıklamada, yaşanan benzin yokluğunun ‘kaçakçılıktan’ kaynaklandığını öne sürdü.

Yerel bir televizyon kanalına konuşan Cibburi, güvenlik güçlerine benzinin eyaletten çıkmasını önlemek için kontrol noktalarındaki kontrolleri sıkılaştırma talimatı verdiğini söyledi.

Irak'ın Petrol Dağıtımından Sorumlu Birimin Başkan Yardımcısı İhsan Musa Ganem ise Ninova'nın günde iki milyon litreden fazla benzin aldığını ve bu miktarın Bağdat'tan sonra en yüksek miktar olduğunu söyledi.

“Kürdistanlılar buraya geliyor”

Ganem, Ninova eyaletinde daha ucuz olan benzinin, yaklaşık 2 kat daha pahalı olan Kürdistan Bölgesi’nde götürüldüğünü ve bir yakıt akışının olduğunu kaydetti.

"Kürdistan'daki benzin fiyatı diğer vilayetlere göre yüzde 40 daha yüksek ve birçok Kürdistanlı buraya gelip depolarını dolduruyor” dedi.

Irak, Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı’nda (OPEC) ikinci büyük üretici konumunda.

Ülke tarafından ihraç edilen günlük yaklaşık 3,5 milyon varil, gelirinin yüzde 90'ından fazlasını oluşturuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli