Akaryakıt zamları bel büktü: ‘Halimiz gerçekten harap'

20-07-2023
Şevket Herki
Etiketler Akaryakıt zamları Zam Benzin Mazot Doğal gaz zammı Ankara Minibüs Ulaşım zammı
A+ A-

Ankara (Rûdaw) – Türkiye’de kurların yükselmesiyle beraber akaryakıt fiyatlarına da zam geldi. Benzin, motorin ve LPG’ye gelen zamlar sonrası pek çok kentte ulaşıma zam geldi.

Akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammını içeren Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayınlanmış, buna göre; benzinin litresinde 2,52 TL olan ÖTV 7,52 TL’ye, motorinde 2,05 TL olan ÖTV 7,05 TL’ye yükseltilmişti.

Hem ÖTV zammı hem de kurlardaki hareketlilik dolayısıyla akaryakıt fiyatları giderek artıyor.

Vatandaş, akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar sonrası ulaşımın giderek pahalı olmasından dolayı endişeli.

Ankara’da garaj sorumlusu Bişar Yaşar, “Dolmuş esnafı ne yapsın, kan ağlıyor. Gerçekten de işin içindeyim, biliyorum. Günde bazen 50-100 lira ile giden var. Allah sonumuzu hayretsin, bilmiyorum ne olacak” dedi.

Bayram Karakaya ise 28 yıldır minibüs şoförlüğü yapıyor ve kendilerine günlük olarak sadece 300-400 TL kaldığını belirtiyor.

Karakaya, “Bilmiyorum, Allah her şeyin hayırlısını versin ama günden güne eriyoruz. Gerçekten de eriyoruz. Hacizlik durumu olan çok. Herkes borçlu. Bunu zevkine yapan yok. Halimiz gerçekten harap. Tamam devlete de hak vermek lazım, her şeyin hayırlısı” ifadelerini kullandı.

Sadece minibüs şoförleri değil, vatandaş da zamlar ve ulaşım masrafları yüzünden dertli.

“Benzine zam gelince her şeye zam gelir”

İşçi Gizem Altunkayak, “Minibüs ücreti olmuş 15 lira. Mamak’tayım, bazen taksiyle geliyorum, 250’ye geliyordum, şimdi 350’ye gelmem gerekecek. Şimdi ben aldığım parayı yola mı vereceğim. Dolmuş ve otobüste o kadar insan var ki binme şansım sıfır” ifadeleriyle sitem etti.

Emekli Saffet Erdem ise “Benzine zam gelince her şeye zam gelir. Evde çocuk hasta diye bir kilo muz aldım, 54 lira kilosu. İnsan utanıyor yani. Ayıp. İnşallah düzelir” dedi.

Motorine bir zam daha bekleniyor

15 Temmuz’da İstanbul’da motorinin litresi 26.37, benzinin litresi ise 28.05 TL’ye satılıyordu.

16 Temmuz Pazar günü itibarıyla İstanbul Avrupa Yakasında benzin fiyatları 34,01 TL olurken motorin fiyatları ise 32,36 TL oldu.

Öte yandan motorinin litre fiyatına bir zam daha göründü. Artan dolar kuru sonrası motorine 21 Temmuz Cuma günü 1.21 TL zam gelmesi bekleniyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli