Irak Başbakanı Sudani: Beyci Rafinerisi'nden çalınan malzemeler iade edildi

17-08-2023
Etiketler Irak Muhammed Şiya es-Sudani Beyci Rafinerisi Salahaddin
A+ A-

Haber Merkezi - Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, ülkenin en önemli petrol rafineri istasyonu Beyci’nin IŞİD savaşı sırasında çalınan parçalarının Kürdistan Bölgesi’nden geri iade edildiğini söyledi.

Sudani, Salahaddin vilayetine bağlı Beyci ilçesini ziyaret ederek çeşitli incelemelerde bulundu.

Temasları kapsamında Beyci'deki rafineriye de giden Sudani, “Beyci Rafinerisi’nin atıl kalmasına neden olan çalınan malzemeleri resmi ve gayri resmi kanallar aracılığıyla Kürdistan Bölgesi'nden güvenlik birimlerinin de koruması altında iade aldık” dedi.

Teçhizatı alan bir vatandaşın tekrar iade ermeyi istemesi üzerinde harekete geçtiklerini belirten Sudani, şu ana kadar 60 kamyon malzemeyi geri getirdiklerini, muhtemelen bunun 100 kamyonu bulacağını söyledi.

Sudani, geri getirilen parça ve malzemelerin söz konusu rafinerinin önemli ve büyük bölümünü oluşturduğuna işaret ederek, “Ekipman önemli ve milyonlarca dolar değerinde, sipariş edilmesi iki ila üç yıl sürüyor” dedi.

Beyci rafinerisini yakında çalıştıracaklarını ifade eden Sudani, bu rafinerinin yeniden çalıştırılmasıyla ülkeye petrol türevleri ithalatının azalacağını kaydetti.

IŞİD 2014 yılında Beyci'yi işgal etmiş, 21 Ekim 2015'te ise söz konusu rafinerinin İran destekli Şii milislerce yağmalandığı iddia edilmişti. Rafineri, o zamandan beri çalışamaz durumdaydı.

Selahaddin'den ismini vermek istemeyen bir güvenlik kaynağı, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, ekipmanın 2015 yılında Kürdistan Bölgesi’nde bir iş adamı tarafından ilçenin Şii milisler tarafından ele geçirilmesinin ardından satın alındığını söyledi.

Beyci rafinerisi 1978 yılında inşa edildi ve günde 300 bin varilden fazla petrol rafine etme kapasitesine sahip.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli