GÖZLER 25 ARALIK’TA – Gerilim sona erecek mi?

13-12-2015
Rûdaw
Etiketler Haşdi Şabi Peşmerge Tuzhurmatu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak’ın Selahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Şii Heşdi eş Şabi milisleri ile Peşmerge Güçleri arasında devam eden gerginliğin 25 Aralık’ta yapılacak olan toplantıyla masaya yatırılacağı bildirildi.

 

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB)  Politbüro üyesi Mela Bahtiyar başkanlığında bir heyet, dün Irak’ın başkenti Bağdat’ı ziyaret etti.

 

Rûdaw’a  konuşan KYB üyesi Karvan Yareveys, Heşdi  eş Şabi milisleriyle yaptıkları görüşmenin ardından Tuzhurmatu’da devam eden gerilimin sona ermesi  için iki tarafın 25 Aralık’ta toplanacağını söyledi.

 

KYB’li yetkili, Bağdat’a giden heyetin bir kaç gün daha görüşmelere devam edeceğini aktardı.

 

Yareveys ayrıca, KYB heyetinin Bağdat’a Kürdistan Bölgesi Hükümetini temsilen gitmediğini, görüşmelerin sadece parti çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti.

 

Bağdat’ta bulunan KYB heyeti,  ilk olarak  İslam Yüksek Konseyi Başkanı Ammar Hekim, ardından da Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri ile biraraya gelmişti.

 

Peşmerge/Heşdi eş Şabi gerginliği

 

12 Kasım Perşembe günü,  Şii Heşdi eş Şabi milislerin bir konvoyunun asayiş kontrol noktasında durmaması üzerine çatışma çıkmıştı. Ardından, Heşdi  eş Şabi milisleri, ilçedeki Kürtler’e ait ev ve işyerlerini kundaklamıştı.

 

Irak Ordusu,  Selahaddin’in Tuzhurmatu ilçesinde, Peşmerge Güçleri ile Heşdi eş Şabi arasında yaşanan gerginlik nedeniyle bölgeye bir birlik konuşlandırmıştı. Heşdi Şabi, son olarak  Peşmerge Güçleri ile anlaşma yaparak,  çatışmalara son verme kararı almıştı.

 

Anlaşmayla peşmergeler ve milisler şehrin dışına çekilirken, güvenlik asayiş ile polislere bırakılmıştı.

 

IŞİD, Selahaddin vilayetinin büyük bölümünü işgal ettikten sonra, Tuzhurmatu Peşmerge Güçleri’nin kontrolüne geçti.Ancak daha sonra Heşdi eş Şabi’nin de bölgeye girmesiyle mezhep odaklı saldırılar yaşanmaya başlandı.

 

Araplaştırma politikası

 

Kürdistan Bölgesi’nin doğal sınırları olarak bilenen Hamrin Dağları’nın eteğinde bulunan Tuzhurmatu, 1976’da devrik diktatör Saddam rejiminin uygulamaya başladığı Araplaştırma (Ta’arib ) politikasıyla Kerkük’ten koparılarak Selahaddin iline bağlandı.

 

Tuzhurmatu ismi ise, ilçede çok yetişen ve neredeyse bir hurma kadar büyüyen duttan (Kürtçesi tû) geliyor. Türkmenler ise, ilçenin isminin bölgede yaygın olan tuz, hurma ve duttan geldiğini ifadde ediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli