İtalya'nın Bağdat Büyükelçisi: Uluslararası toplum Peşmerge güçlerinin birleşmesini destekliyor

11-10-2023
Rûdaw
Etiketler İtalya'nın Bağdat Büyükelçisi Peşmerge MERI Maurizio Greganti
A+ A-

Peyam Serbest

Erbil (Rûdaw) - İtalya'nın Bağdat Büyükelçisi Maurizio Greganti, uluslararası toplumun Peşmerge güçlerinin birleşmesini tamamen desteklediğini söyleyerek, hükümetinin Kürdistan Peşmerge güçlerine eğitim verme ve danışmanlık yapma konusundaki kararlılığını yineledi.  

Ortadoğu Araştırma Merkezi tarafından Erbil'de düzenlen MERI Forumu’na katılan Büyükelçi Maurizio Greganti, Rûdaw muhabiri Peyam Sarbest’in sorularını cevapladı.

“20 yıldır Peşmerge'ye yardım ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz" diyen Greganti, Kürdistan Bölgesi'nde üç yerde eğitim ekipleri bulunduğunu söyledi.

Büyükelçi Greganti, “Biz Peşmergelere reformlar konusunda tavsiyelerde bulunan çok uluslu bir danışma grubunun parçasıyız. Bu süreç zaten başladı ve elbette daha fazla çalışma yapılması gerekiyor” diye konuştu.

“Petrol ihracatının devam edeceğini düşünüyorum”

Greganti, Ceyhan limanı üzerinden Kürdistan petrol ihracatının yeniden başlaması konusunda da iyimser olduğunu ve sorunun çözümü için bu konuyla ilgilenen tüm taraflar arasında siyasi bir anlaşma yapılması gerektiğine inandığı kaydetti:

"Petrol ihracatının devam edeceğini düşünüyorum çünkü Kürdistan Bölgesi ve Irak için çok önemli bir gelir kaynağı. Benim anladığım ve Türk hükümetine göre boru hattı artık hazır; Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bağdat ve Irak'a beklenen ziyaretini düşünüyorum. Bu açıdan çok önemli olacak.”

Kürdistan Bölgesi'nin Irak bütçesindeki payı meselesi için Kürdistan Bölgesi Yönetimi ile Irak hükümeti yetkililerinin görüşmelerde bulunduğunu söyleyen Büyükelçi, “Başbakan ve tüm parti liderleriyle görüştüler, bu çok güzel bir adımdı, uzun vadeli bir çözümün temelini oluşturacağını umuyoruz. Iraklılar öncelikle kendileri için çözüm bulmalı. Bizim müdahale etmemiz doğru değil. Doğru çözümü bulmaları lazım. Biz onlara destek olacağız” diye konuştu.

“Elbette daha fazla çalışma yapılması gerekiyor”

İtalya'nın Bağdat Büyükelçisi, Peşmerge güçlerinin birleşmesi ile ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:

“20 yıldır Peşmerge'ye yardım ediyoruz. Halen Kürdistan'ın üç farklı noktasında eğitim ekiplerimiz çalışmaya devam ediyor. Kuzey, orta ve güney kesimlerinde Peşmergelere yardım edeceğiz. Peşmergelere reformlar konusunda tavsiyelerde bulunan çok uluslu bir danışma grubunun parçasıyız. Bu süreç de başladı. Elbette daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Sürecin yavaş olduğunu düşünüyorum çünkü iki kısım var. Bir kısmı güney güçlerinin birleştirilmesine, bir kısmı da Peşmerge'nin Irak güvenlik güçleriyle ortak birimlere ayrılması. Bu süreçte Kürdistan uluslararası toplumun tam desteğine sahiptir. Biz buradayız ve onlara yardım etmek için elimizden geleni yapıyoruz.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli