'Şii hacı adayları Erbain merasimi için Kürdistan Bölgesi kapılarını tercih ediyor'

14-08-2023
Etiketler Erbain merasimi Kürdistan Bölgesi Irak Şii İran Kerbala
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -  Irak’ta her yıl İmam Hüseyin’in kırkı vesilesiyle düzenlenen Erbain merasimine katılmak üzere Kerbala'ya giden binlerce İranlı Şii’nin bu yıl da Hacı Omeran ve Başmax sınır kapılarını tercih etmesi bekleniyor.  Bu yıl 500 bin İranlının sınır kapılarından ülkeye giriş yapacağı tahmin ediliyor.

Bu yıl 20 Ağustos'ta düzenlenecek merasime katılacak hacı adaylarının 18 Ağustos’tan itibaren Kürdistan Bölgesi’ne giriş yapacağı belirtiliyor. 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Hükümeti İran ile İlişkiler Ofisi Sorumlusu Abdullah Akreyi, “Erbil ve Urmiye valilileri arasında yapılan görüşmede, geçtiğimiz yıl İmam Hüseyin’in kırkı merasimine katılmak üzere Kerbala’ya giden 50 bin İranlının Kürdistan Bölgesi sınır kapısından girişi gündeme geldi. İran hükümeti, Kürdistan Bölgesi hükümetinin hacı adaylarını karşılamasından gayet memnun kalmıştı. Çünkü ziyaretçiler hiçbir sorunla karşılaşmadılar. Dolayısıyla bu yıl ki merasime daha fazla ziyaretçinin Kürdistan Bölgesi kapılarından geçerek katılması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti İran ile İlişkiler Ofisi Sorumlusu Akreyi, güvenlikli olması nedeniyle ziyaretçilerin Kürdistan Bölgesi yolunu tercih ettiğini belirterek, “Bu yıl 500 bin ziyaretçinin İmam Hüseyi'nin kırkı merasimine katılmak üzere Hacı Omeran ve Beşmax sınır kapılarından ülkeye giriş yapması bekleniyor. Çünkü Başmax ve Haci Omeran sınır kapıları, Urmiye, Tebriz, Kezvin, Mazenderan ve Zincan gibi eyaletlere yakın” şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanlığı İran’dan gelecek ziyaretçileri karşılamak için gerekli her türlü hazırlığı yapmış durumda.

Abdullah Akreyi bu konuda şu bilgileri verdi:

"İçişleri Bakanlığı hazırlıklar için 12 kişilik bir komite oluşturdu. Bu komite de yaklaşık 12 alt komite kurarak, ziyaretçilerin karşılaşabileceği her türlü sorunu çözmek için çalışma yapacak.”  

Şiilerin en önemli dini etkinliklerinden biri olan üçüncü İmam Hz. Hüseyin'in şehit edilmesinin kırkına ilişkin düzenlenen Erbain merasimleri bu yıl 20 Ağustos’ta düzenleniyor.

Her yıl Hz. Hüseyin’in ölümünün kırkı için düzenlenen Erbain merasimi etkinliğine katılmak üzere Irak’a gelen dünyanın dört bir yanındaki Şiiler Kerbela’ya yürüyor.

İmam Hüseyin, MS 680 tarihinde bazı sahabeleriyle birlikte Kerbela'da Yezid’in ordusu tarafından kuşatıldıktan sonra katledildi ve orada defnedildi.

Kerbela Savaşı veya "Taf Olayı" olarak bilinen olay, İmam Hüseyin ve arkadaşlarının, o zamanlar Emevi devletinin "halifesi" olan Yezid bin Muawiye ordusuyla savaşının üçüncü günün öldürüldü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli