Sudani: Bağdat ile Erbil arasında kapsamlı bir anlaşmaya varıldı

13-03-2023
Etiketler Muhammed Şiya es-Sudani Erbil Bağdat Irak
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kürdistan Bölgesi ile petrol ve gaz yasası konusunda kapsamlı bir anlaşmaya vardığını söyledi. Sudani, Kürdistan Bölgesi'nin 2023 bütçesindeki payının ise yüzde 12,6 olarak belirlendiğini açıkladı.

Irak Bakanlar Kurulu, her yıl yaklaşık 149 milyar 870 milyon dolar (197 trilyon 828 milyar dinar) olarak hesaplanan üç yıllık (2023, 2024 ve 2025) mali bütçeyi onayladı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, konuya ilişkin basın toplantısında, 2023, 2024 ve 2025 yıllarına ait bütçelerin hazırlanarak Bakanlar Kurulunda oylandığını belirtti.

Onaylanan bütçenin milletvekillerinin de onayı için Parlamentoya gönderildiğini ifade eden Sudani, "Söz konusu bütçe tüm siyasi gruplarla görüşüldü ve bu bütçe üzerinde siyasi uzlaşı sağlandı. Parlamentodan gecikmeden geçeceğinden de eminiz" dedi.

Bütçede bir varil petrolün satış fiyatı olarak 70 doların esas alındığını aktaran Başbakan, Sudani, Irak mali bütçesindeki açığın ise yaklaşık 47 milyar 936 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Bütçede Kürdistan Bölgesi’nin payı yüzde 12,6

Başbakan Sudani, Rûdaw muhabirinin sorusu üzerine bütçe tasarısının gecikmesinin nedenlerinden birinin de Kürdistan Bölgesi ile anlaşmazlık olduğuna işaret etti.

Bağdat ile Erbil arasındaki sorunlarla ilgili kapsamlı bir anlaşmaya varıldığını açıklayan Sudani, Kürdistan Bölgesinden ihraç edilen petrolün gelirleri için bir banka hesabı oluşturulduğunu ve bu hesabın federal yönetime bağlı olduğunu belirtti.

Sudani, "Bağdat ile Erbil arasındaki bu anlaşmalar, iki tarafın petrol ve gaz yasasını onaylama yönündeki ilerlemesini teyit ediyor. Kürdistan Bölgesinin bütçedeki payı yüzde 12,6 olarak belirlendi” diye konuştu.

Yoksullukla mücadele kapsamında yoksul iller için bir fon tahsis edildiğini açıklayan Sudani, aynı zamanda kurtarılmış bölgeleri ve göçmenleri desteklemek için 500 milyar dinar tahsis edildiğini söyledi.

Sudani, Şengal ilçesi ve Musul’daki Sehl Ninova’yı desteklemek için de 50 milyar dinar bütçe ayırıldığını belirtti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli