Semawa’da bulunan 171 Enfal şehidinin naaşı Kürdistan’a getiriliyor

13-01-2024
Etiketler Enfal Soykırımı Semawa Çölü Baas rejimi
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) – Irak’ta Baas rejimi döneminde Kürdlere uygulanan Enfal Soykırımında katledilen 171 şehidin naaşı, Kürdistan Bölgesi’ne getirilerek defnedilecek.  

Irak’ın güneyindeki Semawa çölünde 2019’da bir toplu mezardan çıkarılan 171 Enfal şehidinin DNA raporları tamamlandı.

Şehitler için bugün Bağdat’ta Irak Sağlık Bakanlığı tarafından özel bir tören düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Latif Reşid’in eşi Şanaz İbrahim Ahmed, milletvekilleri ve şehit yakınları katıldı.

Şehitlerin naaşları Kürdistan Bölgesi’ne getirilerek toprağa verilecek.

Rûdaw muhabirine konuşan Enfal şehitlerinin yakınları, diğer toplu mezarların da açılmasını ve kaybedilenlerin akibetlerinin bulunmasını istedi.

Tesadüfen bulundu

Ağustos 2019'da Irak’ın güneyindeki Samawa kentine bağlı Tel Şeyha bölgesinde fırtına başlamış, ardından eskimiş giysiler ve kemik parçaları açığa ortaya çıkmıştı.

Bölge sakinlerinin haber vermesi üzerine Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden bir heyet de bölgeye gitmiş ve yapılan kazıda üç toplu mezar bulunmuştu.

Yapılan incelemeler sonucunda çoğunluğu kadın ve çocuk olduğu tespit edilen kemiklerin 171 kişiye ait olduğu ortaya çıkmıştı. Samawa’daki çölden toplanan kemikler Bağdat'taki adli tıp kurumunda teslim edilmişti.

1980'den 1988'e kadar Irak Baas rejimi tarafından Güney Kürdistan'da gerçekleştirilen Enfal katliamı sürecinde, çoğu Germiyan bölgesinde olmak üzere 182 binden fazla Kürd katledildi; Şu ana kadar yaklaşık 4 bin şehit cenazesi Kürdistan Bölgesi'ne geri getirildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli