KERKÜK - Kürt çiftçilerle Arap yerleşimciler mahsul hasadı konusunda geçici anlaşmaya vardı

16-05-2024
Rûdaw
Etiketler Kürt çiftçiler Kerkük Arap Tarla Arazi Baas rejimi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürt çiftçiler ile Arap yerleşimciler, çarşamba günü yapılan üst düzey parlamento ziyaretinin ardından, Kürt çiftçilerin Kerkük’te mahsullerini hasat etmelerine olanal sağlayan geçici bir anlaşmaya vardı.

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şaxevan Abdullah, Kürtler ve Arap yerleşimciler arasında bir haftadır süren gerginlikte arabuluculuk yapmak üzere Kerkük'e giden heyete başkanlık etti. Heyet, üyeleri tartışmalı tarım arazilerinin sahibi olduğunu iddia eden Şammar aşireti şeyhiyle beş saat görüştü.

Görüşme sonrası açıklama yapan Şaxevan Abdullah, "Kürt çiftçilerin hasada devam edebilmesi konusunda anlaştık. Bu onların hakkıdır ve bunu kimse inkar edemez” dedi.

Kerkük'ün Palkana köyünde, Arap yerleşimcilerin üretimde pay sahibi olduklarını iddia etmeleri ve araziye çadır kurmaları sonrasında Irak ordusunun Kürt çiftçilerin buğday hasadını engellemesi nedeniyle gerilim yükselmişti.

Kürt çiftçiler tarihsel olarak, özellikle Palkana'da, söz konusu arazinin hem sahibiler hem de araziyi işlemiş durumdalar. Kürtler ellerinde tarihi mülkiyetlerini kanıtlayan resmi belgeler bulunduğunu belirtiyor.

Arap yerleşimciler oturma eylemlerini 4 ay durdurmayı kabul etti

Şaxevan Abdullah, Arap yerleşimcilerin oturma eylemlerini en az 4 ay süreyle sona erdirmeyi kabul ettiklerini bildirdi. Bu arada Irak parlamentosu arazi anlaşmazlığını çözecek mevzuat üzerinde çalışacak.

Kürt çiftçilerin temsilcisi Muhammed Amin, sorunun çözümünde Irak hükümetinin sorumluluğunu vurguladı. Amin, "Onların (Arap yerleşimcilerin) talepleri bize değil, hükümete yöneliktir. Tazminat isteme hakları var" dedi.

Arap yerleşimciler ile Kürt çiftçiler arasındaki anlaşmazlığın tarihi Baas dönemine kadar uzanıyor. Tartışmalı birçok köye ait araziler, 1975 yılında Irak hükümeti tarafından, yasaklı petrol bölgelerinde bulundukları gerekçesiyle Kürt çiftçilerin elinden alındı. İki yıl sonra, 1977'de Baas Yüksek Devrim Mahkemesi'nin çıkardığı 949 sayılı Kararname ile söz konusu topraklar bölgeye yerleştirilen Araplara verildi.

Bölgenin Araplaştırılması Bağdat ile Kürtler arasında tarihi bir kırılma noktası oldu.

2003'te Baas rejiminin yıkılmasından sonra, diktatör Saddam Hüseyin'in gerçekleştirdiği demografik değişimi tersine çevirmeyi amaçlayan Irak anayasasının 140. maddesi çerçevesinde Araplardan arındırma politikası başladı.

Ancak son dönemde Kürtler Araplaştırma politikasının yeniden canlandırıldığını söylüyor.

Geçtiğimiz hafta, Meclis Başkan Yardımcısı Abdullah, Palkana meselesini Irak Başbakanı Muhammed Şii el Sudani ile görüştüğünü ve sorunun tek çözümünün mevcut mülkiyet kanununun değiştirilmesi ve Baas mahkemesi tarafından çıkarılan kararnamelerin feshedilmesi olduğunu söyledi.

Geçen ay bir Kürt yetkili, 2017'den bu yana 92 binden fazla Arap'ın Kerkük'e yerleştirildiğini belirterek, Kürt siyasi liderleri "yeni Araplaşma" olarak adlandırdığı süreci durdurmak için çalışmaya çağırdı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli