Musul’daki Hristiyanlar: Tek çaremiz toplu göç

11-11-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Musul Hemdaniye Hristiyan Düğün salonu
A+ A-

Musul (Rûdaw) – Hemdaniye’deki düğün salonu yangınının ardından yürütülen soruşturmayı yeterli bulmayan Hristiyanlar, olayın uluslararası bağımsız heyetler tarafından soruşturulması yönündeki taleplerini yineliyor. Kurbanların yakınlarından bazıları ise gelecek kaygısı nedeniyle toplu göç çağrısı yapıyor.

Musul’un Hemdaniye ilçesinde 26 Eylül akşamı Al Haytham adlı düğün salonunda meydana gelen yangında 132 kişi hayatını kaybetti, 175 kişi de yaralandı. Yaralılardan durumu ağır olan 23 kişi hala Türkiye’de tedavi görüyor.

Olayın 40’ıncı gününde Tahra Kilisesi'nde bir araya gelen aileler bir kez daha gözyaşlarına boğuldu.

Yangında oğlu ve eşinin yanı sıra kardeşlerini kaybeden Nur Aziz, kurbanların fotoğraflarının altında Hristiyanların Irak'tan toplu olarak göç etmesi çağrısında bulundu.

Acılı kadın, “Keşke toplu bir göç olsa da gitsek, burada hayat çok zor. Her 5-6 ayda bir felaket yaşıyoruz. 40 gündür onları bekliyorum ve seslerini duymak istiyorum ana ne çocuklarım, ne eşim, için kimseden bir ses yok” diyor.

Qiyame Mezarlığında yakınlarını kaybedenlerin ağıtları yankılanıyor. Yangında payı olduğu suçlamasıyla tutuklananların yakınları da uluslararası soruşturma yapılması çağrısında bulunuyor.

Olayda oğlu suçlu diye tutuklanan Um Gorgis, “Evladım 23 yaşında ve suçsuz. Onun yokluğu yüreğimi yakıyor. Birkaç gündür ağlıyorum ve evine dönmesini istiyorum. Vallahi bu haksızlık, onun hiç bir günahı yok” diyor.

Olayın ardından Irak İçişleri Bakanlığı tarafından kurulan komisyon, yangına "yüksek derecede yanıcı maddelerin sebep olduğunu" ve herhangi bir kundaklamanın söz konusu olmadığını açıkladı. Ancak bu açıklama Hristiyanları tatmin etmiyor.

Kendisi memur olan Yuhanna Hedaya, “"Uluslararası topluma çağrıda bulunduk ama sonuç alamadık. Durumun uluslararası toplumun olayı soruşturmasına müsait olduğunu düşünmüyorum ama şimdi onlardan numuneleri yurt dışına çıkarp incelemelerini, sonuçları bizimle paylaşmalarını istiyoruz" diye belirtiyor.

Hamdaniye, tarihi bir Asur bölgesi olan Musul yakınlarındaki Ninova Ovası'nda yer alan, Irak'ın Hıristiyanların çoğunlukta olduğu tek bölgesi.

Ninova Ovası'ndaki birçok Hıristiyan kasabası gibi burası da IŞİD tarafından 2014 yılında ele geçirildi; burada sözde "hilafet" ilan edildi ve Hristiyanlar da dahil, diğer azınlık gruplarına ağır zulümler uygulandı.

Muhabir: Mustafa Goran

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli