Musul’daki facia: İnsanlar küllerin arasında yakınlarının izlerini arıyor

30-09-2023
Foto: Video Alıntısı / Rûdaw
Foto: Video Alıntısı / Rûdaw
Etiketler Musul Hemdaniye Düğün Salonu Yangın
A+ A-

Musul (Rûdaw) – Hemdaniye’deki trajik olayda hayatını kaybedenlerin yakınları, düğün salonundaki küllerin arasında kalıntı arıyor. Kurbanlardan büyük bölümünün cenazesi Qayim Mezarlığı’nda yan yana toprağa verildi. Yaralılardan bazılarının da durumunun kritik.

Musul’un Hemdaniye ilçesinde 26 Eylül akşamı El Heysem adlı düğün salonunda çıkan yangın büyük bir faciaya dönüştü. İçeride bulunan 900 kişiden 107’si hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı.

Tamamen yanarak demir yığınına dönüşen düğün salonu ise sonraki günlerde kurbanların yakınlarının uğrak yeri oldu.

Göz yaşları içerisinde salondan geriye kalan küller arasında yakınlarına ait kalıntıları arayan Selwa Şaşa, “Akrabalarım, arkadaşlarım, komşularım hayatını kaybetti. Karakuş’ta çok kişiyi kaybettik, bir çok aile yok oldu, bir çok ocak söndü. Dün mezarlığa gittim, 50 kişiyi toplu bir şekilde toprağa verdik. Bugün de yedi cenaze daha gömüldü. Yardın da yine cenazeler toprağa verilecek” dedi.

Yangında eşini kaybeden Nihad Yeldahana’nın 22 yaşındaki kızı ise şu ana kadar bulunamadı.

Olay günü yaşananları göğsü daralarak anlatan Yeldahana, “Düğün salonuna gitmek üzere 20.30'da evden çıktık. Saat 22.00 civarında pastanın yanına havai fişekler yerleştirildi. Havai fişek gösterisinin ardından salonun ortasında çıkan yangın paniğe neden oldu. Herkes kendini kurtarmak istiyordu. Ben de eşimi kapıya kadar ittim. O sırada yangın yayıldı, insanlar birbirini itti. Sonra elektrikler gitti ve salon karardı” diye konuştu.

Hayatını kaybedenlerden 68’i Qayim Mezarlığına topluca defnedildi. Yaralılardan bazılarının durumu kritik, bu nedenle ölü sayısının artması bekleniyor.

Hristiyan şahsiyet İstivyanos Hanna, “Çok büyük bir felaketti. Bu olay bizi çok ama çok üzdü. Bir daha böyle şeylerin tekrar etmemesini temenni ediyoruz. Bir daha yaşanmasın” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Yangın gecesi yaralıların biz kısmı Duhok ve Erbil’deki hastanelere kaldırıldı. Rûdaw’a konuşan Musul Sağlık Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmad Nazım Duberdani, hayatını kaybedenlerin sayısının 107’e ulaştığını söyledi. Duberdani, 38 kişinin kimliğinin belirlenemediğini ve DNA testine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli