Uzmanlar Papa-Sistani görüşmesini değerlendirdi

06-03-2021
Etiketler Ali Sistani Papa Franciscus Vatikan Irak Necef
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Uzmanlar, Papa Francesco ile Şii dini lider Ali Sistani arasındaki görüşmenin diğer tüm görüşmelerden farklı olacağı görüşünde. Her iki liderin dinler arası diyalog ve barışa vurgu yapması bekleniyor.

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, üç günlük ziyareti kapsamında bugün Necef’te Şii dini otorite Ayetullah Ali Sistani ile görüşecek.

Papa'nın Irak'ta en merakla beklenen görüşmelerinden biri olan Ali Sistani ile görüşmesinin 40 dakika kadar olması öngörülüyor. 90 yaşındaki Sistani ile 84 yaşındaki Papa'nın görüşmesinde çevirmenlerin dışında herhangi bir yetkili yer almayacak.

Vatikan yaklaşık 10 yıldır bu ziyaretin gerçekleşmesi için çaba harcıyor. Şii liderler de bu görüşmenin diğer görüşmelerden çok daha farklı ve önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Kameralar karşısına nadiren çıkan Ayetullah Ali Sistani, yabancı heyetlerle çok istisna görüşüyor.

Vatikan'a yakın kaynaklar bu görüşmede, Papa'nın daha önce Sünni İslam için önemli bir otorite kabul edilen Mısırlı El Ezher İmamı Ahmed El Tayyib'le yaptığı gibi kardeşlik mesajı verilen bir ortak belge imzalanmasının umulduğunu belirtiyor. Ancak yerel kaynaklar, ortak belge imzalamak yerine her iki liderin açıklama yapacağını belirtiyor.

Iraklı profesör Muhammed Behir, “Papa’nın bu ziyareti, Irak için tarihi bir önemde. Özellikle de içinden geçtiği bu kritik dönemeçte. Ziyaret, ülkeyi barış, sevgi, kardeşlik ve birlikte yaşam prensipleri üzerinde inşa etmeye çalıştığımız bir dönemde gerçekleşiyor. Bu ziyaret Irak ve bölge için olumlu gelişmelere vesile olacak” dedi.  

Gezi ayrıca, Irak'ta 2003'ten bu yana sayıları çok azalan Hristiyan nüfus özelinde Ortadoğu'daki Hristiyanlara moral desteği olarak da değerlendiriliyor.

Necefli uzman Newar Muhyeddin, “Hristiyanlar Irak’ın temel bileşenlerinden biri. Onlar Irak’ın tarihi, kültürel dokusundan ayrıştırılamazlar. Irak tüm ülkeler içerisinde Irak’ı tercih etti. Çünkü Mezopotamya halkına, uygarlığın doğduğu, tüm din ve inançların buluştuğu coğrafyaya mesaj vermek istedi” değerlendirmesinde bulundu.

Irak gezisi, Papa’nın Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında dinler arası diyaloğu artırma çabasının devamı olarak görülüyor. Ziyaretin sloganı, İncil'den alıntıyla "Hepiniz kardeşsiniz" olarak belirlenmiş.

Washinton Esntitüsü’nden Bilal Wahab da, Papa’nın ziyaretinin tüm dünyada dinler arasındaki diyaloğa ivme kazandıracağını belirtti.

Wahab, “Irak’ın tarihinde diğer halk ve bileşenlere zulüm yapıldı. Şimdi de Hristiyanlar zulüm görüyor. Bu nedenle Papa’nın ziyareti ülkedeki Hristiyanların korunmasına dönük bri mesajdır aynı zamanda” dedi.

Irak’ta 2003’ten sonra ülkede yaşayan Hristiyanların sayısı gittikçe azaldı. Kürdistan Bölgesi Diyanet ve Evkaf İşleri Bakanlığı’na bağlı Hristiyan İşleri Müdürlüğünün verilerine göre, 40 milyon nüfusu olan Irak’ta Hristiyanların sayısı 400 bine kadar düştü.

2003 öncesi Irak’ın nüfusu 26 milyonken ülkede yaşayan Hristiyanların sayısı 1 milyon 800 bin civarındaydı. 2003’ten sonra Hristiyanların aşamalı olarak yurt dışına göç etme süreci başladı. Özellikle de 2007 yılından sonra Irak’ta başlayan etnik çekişmeler nedeniyle göç dalgası daha da büyüdü.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani BM Genel Kurulunda konuştu / 27/09/2024

Sudani'den Kürdistan Parlamentosu seçimleri hakkında açıklama

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kürdistan Bölgesi'nde parlamento seçimlerine hazırlandıklarını ifade eden Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkileri güçlendirmeye çabaladıklarını söyledi.