Şii dini liderden domuz eti hakkında yeni fetva

05-01-2023
Etiketler Ayetullah Ali Sistani Irak Şii Fetva Domuz
A+ A-

Haber Merkezi – Irak’ta Şiiler tarafından "dini merci" kabul edilen Ayetullah Ali Sistani, Müslümanların “domuzların kesildiği, temizlendiği ve paketlendiği mezbahalarda çalışabilecekleri” yönünde fetva verdi.

Ayetullah Ali Sistani’nin ofisi, dini otoritenin bazı takipçilerinin “domuz eti” hakkındaki sorularına yanıtlarını yayımladı.  

“Zor durumdaki bir Müslüman’ın domuz eti satan bir markette çalışması ve müşterilerine bu eti satması caiz midir?” soruna Sistani, “Domuz etini helâl zannedenlere dahi, doğrudan ve bir sebep olmadıkça satmak caiz değildir” yanıtını verdi.

Sistani, “Lokantada işçi olarak çalışan bir kimsenin mecbur olduğu için müşterilerine domuz eti servis etmesi caiz midir?” sorusuna, “Domuz etini helâl zannedenlere bile yedirmek sakıncalıdır ve terk etmesi daha efdaldir” diye yanıt verdi.

Şii dini otoritenin, “Domuz kesen mezbahalarda çalışmak caiz midir?” sorusuna yanıtı ise şu oldu:

“Maksadınızın o mezbahalarda kesim işlerinin idaresi olmadığı anlaşılıyor. Kesimin kendisi dinen haram olduğu gibi kesim dışındaki temizlik, paketleme ve benzeri işlerde çalışmak sakıncalı değildir. Ancak bu iş için kişi bir ücreti hak etmez, bunun karşısında bir miktar para alırsa bir kurtuluş (geçim) meselesi olarak sahiplenebilir.”

Sistani daha önce de, “Domuz tüyünden yapılan diş fırçalarının alım satımı ve kullanılması caiz midir? Kullandığımızda ağzımız necis olur mu?” sorusuna, “Alım satımı ve kullanılması caizdir. Ama kullandıktan sonra ağız necis olur. Ağızdan fırça ve diş macununun kalıntıları temizlendikten sonra ağız temiz olur” diye yanıt vermişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli