Erbil (Rûdaw) – Nasır Koalisyonu Sözcüsü Ayet Muzaffer, Haydar Abadi’nin Irak’ın geçiş sürecinde her hangi bir sorumluluk almak istemediğini söyledi.
Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin istifa dilekçesi parlamento tarafından kabul edilmesinin adından gözler boşalan başbakanlık koltuğunun kimin tarafından doldurulacağına çevrildi.
Rûdaw’a konuşan Nasır Koalisyonu Sözcüsü Ayet Muzaffer, “Nasır Koalisyonu Başkanı Haydar Abadi, Irak’ta seçim yapılana kadar geçiş sürecinde her hangi bir görev almak istemiyor” dedi.
Nasır Koalisyonunun, ülkede yaşananlar karşısında sorumlulukla davrandığını söyleyen Muzaffer, “Sorunların çözülmesi için sürece yardımcı olacağız ancak Haydar Abadi, çözüm yolu olarak Başbakan olmak istemiyor” diye konuştu.
Abadi’nin seçimle Başbakan olmak istediğini belirten Nasır Koalisyonu sözcüsü, ileride yapılacak seçimde Abadi’nin aday olacağını seçilmesi durumunda Başbakanlık adaylığını ortaya koyacağını belirtti.
Eski Irak Başbakanı Haydar Abadi, ülkede yaşanan protestolar nedeniyle erken seçime gidilmesi çağrısında bulunmuştu.
Irak Meclisi’ndeki Nasır Koalisyonu lideri Abadi, yayımladığı mesajda, Başbakan Adil Abdulmehdi yönetimindeki hükümete istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi çağrısı yapmıştı.
Mesajında Abadi, “Halkın talep ettiği reformların engellenmemesini sağlamak için erken seçimlerin 2020’yi geçmeyecek şekilde yapılmasını ve ulusal görevleri yerine getirebilecek meşru anayasal bir hükümetin kurulmasını” istemişti.
Nasır Koalisyonu, 325 sandalyeli Irak Meclisi’nde 42 milletvekili ile üçüncü parti konumunda.
Abdulmehdi ve Bakanları 30 gün daha görevde kalacak
Irak Anayasa’sının 61’inci maddesine göre Adil Abdulmehdi’nin istifa dilekçesi meclis tarafından kabul edilmesinin ardından yeni hükümet seçilene dek mevcut hükümet 30 gün boyunca görevine geçici olarak devam edecek. Söz konusu süre içerisinde hükümet yetkilerini sınırlı olarak kullanacak.
Meclise 15 gün süre
Anayasanın 76. maddesine göre cumhurbaşkanı yeni bir başbakanın seçilmesi için meclise 15 gün süre verecek.
Seçilen Başbakan cumhurbaşkanı tarafından onay aldıktan sonra kendisine yeni hükümeti kurmak üzere resmi bir şekilde görevlendirilecek. Seçilen başbakan bakanlar kurulunu toparladıktan sonra en son Irak Temsilciler Meclisi’nin onayına sunulacak.
ABD'nin Irak’ı kontrol etmesinin ardından ülkenin 5'inci başbakanı olarak Ekim 2018'de göreve başlayan Adil Abdulmehdi, 29 Kasım'da ülkenin farklı bölgelerinde 2 aydır devam eden gösteriler nedeniyle istifa etti.
Ülkede yaklaşık 2 aydır başta Bağdat olmak üzere Basra ve Necef gibi birçok kentte gösteriler sürüyor. Gösterilerde şimdiye kadar yaklaşık 500 kişi hayatını kaybetti, 17 bin kişi de yaralandı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın