İranlı Bakan: Helikopterdeki telefonlardan sinyal aldık, bu sinyali Türk İHA’sına verdik

21-05-2024
Etiketler İbrahim Reisi İran Cenaze Tören
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İran Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İsa Zarihpour, "Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopterinin yeri hakkında Türk İHA'sına bilgi verdik” dedi.

Türkiye, İran’ın talebi üzerine, düşen helikopterin yerini belirlemek için İran’a Akıncı İHA ve gece görüş yeteneği olan helikopter gönderildiğini, özellikle İHA tarafından bölgede yapılan aramalarda helikopterin yerinin tespit edildiğini ve yerin koordinatlarının İran ile paylaşıldığını açıklamıştı.

İran’dan ise dünden beri farklı açıklamalar geliyor.

"Telefonlardan sinyal aldık"

İran Haberleşme, Teknoloji ve Bilim Bakanı İsa Zarihpour, helikopterdeki kişilerin telefonlarından aldıkları sinyallerle helikopterin yerini belirlediklerini, ardından bu bilgiyi Türkiye İHA'sına ve kendi arama kurtarma ekiplere verdiklerini belirtti.

İran İletişim, Teknoloji ve Bilim Bakanı Isa Zarihpour konuyla ilgili şunları söyledi:

"Biz telefon sinyallerinden bilgileri edindik. Nihayetinde diz daha dakiktık ve büyük bir alanı 4’üncü alan olarak belirledik. Bu edindiğimiz bilgileri arama kurtarma ekiplerine bildirdik. Söz konusu bilgiyi çağrımız üzerine gelen Türk dronunu yöneten ekiplere de bildirdik. Doğrusu drone’nun arama çalışması yaptığı alan bizim taradığımız ve bildiğimiz alandı."

İran Kızılay Başkanı da dün yaptığı açıklamada, yüzlerce kişiden oluşan arama kurtarma ekibiyle sahada olduklarını ve helikopterin yerini tespit ettiklerini söylemişti.

Ne olmuştu?

İran Cumhurbaşkanı Reisi, 19 Mayıs'ta İran-Azerbaycan sınırında baraj açılış törenine katıldı. Reisi, beraberinde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerle dönüşte helikopter kazası geçirdi.

İran’ın talebi üzerine Türkiye, arama kurtarma faaliyetlerinde Akıncı insansız hava aracını (İHA) görevlendirdi.

AA’nın bildirdiğine göre Akıncı İHA’nın tespit ettiği helikopter enkazının koordinatları İran makamlarıyla paylaşıldı. Belirlenen noktaya ulaşan İranlı ekipler kazadan sağ kurtulan olmadığını belirledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli