Reisi, New York’ta Macron ile bir araya geldi

20-09-2022
Rûdaw
Etiketler İran Reisi Macron Nükleer
A+ A-

Haber Merkezi - İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, New York'ta, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron'la bir araya gelerek aylarca süren nükleer müzakerelerin ardından nihai bir anlaşmaya varılamaması konusundaki endişelerini dile getirdi.

İran devlet medyası, İbrahim Reisi'nin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a İran'a yönelik son yaptırımların, 2015 nükleer anlaşmasında belirlenen taahhütlerin ihlali olduğunu söylediğini bildirdi.

İran devlet medyasının geçtiği haberde “Reisi, hem ABD'nin hem de Avrupalıların nükleer anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı ve herhangi bir müzakerede İran halkının haklarının güvence altına alınması gerektiğini vurguladı" ifadeleri yer aldı.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, BM 77. Genel Kuruluna katılmak üzere New York’ta bulunuyor.

2015 yılında İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, İran, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri arasında imzalanan İran’ın nükleer kapasitesini sınırlayan anlaşma, eski ABD başkanı Donald Trump'ın tek taraflı olarak çekilmesinin ardından devre dışı kalmıştı.

İran birkaç kez nükleer programının yalnızca barışçıl amaçlara hizmet ettiğini söylüyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani dün düzenlediği haftalık basın toplantısında, Reisi'nin New York'taki gündeminde nükleer anlaşmanın restorasyonu için yaptırımların kaldırılmasına ilişkin doğrudan görüşmeler olamadığını söylemişti ancak; "Nükleer meseleler hakkında fikir alışverişi ve İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması için görüşmeler için bir fırsat olacağını" vurgulamıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli