İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti, peki şimdi ne olacak?

20-05-2024
Etiketler İran Reisi Helikopter kazası
A+ A-

Haber Merkezi - İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan dün meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybetti. Kazada helikopterde bulunan toplam 9 kişiden kurulan olmadı.

Olayın Ortadoğu’da önemli yansımaları beklenirken budan sonra İran’da Reisi’nin yerine kimin nasıl geçeceği de merek ediliyor.

İran anayasasının 131. maddesine göre, cumhurbaşkanının görevi başında ölmesi halinde, tüm devlet meselelerinde son sözü söyleyen İran Dini Lideri Ali Hamaney'in onayıyla cumhurbaşkanı birinci yardımcısı görevi devralacak.

Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı, meclis başkanı ve yargı başkanından oluşan bir konsey, en fazla 50 gün içinde yeni cumhurbaşkanı için bir seçim düzenlemek zorunda.

Mevcut takvime göre ise, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2025 yılında yapılması planlanıyor.

Bu arada İran devlet haber ajansı İRNA’nın haberine göre, İran hükümeti bu sabah erken saatlerde Reisi’nin öldüğünün duyurulmasının ardından acil bir toplantı düzenledi.

IRNA, "İran hükümeti, Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'yi taşıyan helikopterin enkazının İran'ın kuzeybatısındaki uzak bir bölgede bulunduğu haberinin ardından acil toplantı düzenledi" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli