YENİLENDİ - Reisi'yi taşıyan helikopterdeki iki kişi ile irtibat kuruldu

19-05-2024
Etiketler İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Helikoter kazası İran
A+ A-

Haber Merkezi - Uluslararası haber ajansı Reuters'a konuşan bir yetkili, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan’ı taşıyan helikopterin yoğun sis altında dağlık araziyi geçerken düştüğünü ve kurtarma ekiplerinin olay yerine doğru yola çıktığını söyledi.

İranlı yetkili, Reisi ve Abdullahiyan’ın hayatlarının, İran'ın Azerbaycan sınırına yaptıkları ziyaretten dönerken meydana gelen "helikopter kazası sonrasında risk altında" olduğunu söyledi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, "Hala umutluyuz ancak kaza mahallinden gelen bilgiler oldukça endişe verici" dedi.

İki kişiyle birkaç kez telefon irtibatı kuruldu

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mansuri, Reisi'yi taşıyan helikopterin kazaya uğramasından sonra helikopterde bulunan 2 kişiyle birkaç kez telefon irtibatı kurulduğunu söyledi.

İran devlet televizyonuna konuşan Mansuri, olaya ilişkin bilgi verdi.

İran-Azerbaycan sınırındaki bir barajın açılış töreni sonrasında ülkeye dönüşünde Reisi'nin konvoyunda 3 helikopterin olduğunu kaydeden Mansuri, Cumhurbaşkanı Reisi'nin bulunduğu helikopter ile diğer helikopterlerin yerel saatle 13.30'da irtibatının kesildiğini ve 2 helikopterin yaklaşık 15-20 dakika bölgede Reisi'nin helikopteri için arama yaptığını belirtti.

Mansuri, "Biri helikopter personeli diğeri yolculardan 2 kişiyle, birkaç kez telefon irtibatı kuruldu. O sırada bu durum bize, hadisenin çok büyük olmadığı kanaatini verdi” dedi.

Aramaların 2 kilometre çapındaki alanda sürdüğünü aktaran Mansuri, yağmur ve sis kaynaklı hava şartları ile bölgenin zor koşullarının çalışmaları yavaşlattığını ifade etti.

Devlet televizyonu daha sonra helikopterin bulunduğunu bildirdi. İran Kızılayı ise helikopterin bulunduğuna dair haberleri yalanladı.

Devlet haber ajansı IRNA, kötü havanın kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığını bildirdi. İran Genelkurmay Başkanı, arama kurtarma operasyonlarında ordunun ve Devrim Muhafızları'nın tüm kaynaklarının kullanılması emrini verdi.

Devlet televizyonu, ülke genelinde Reisi için okunan duaları göstermek üzere tüm normal programlarını durdurdu ve ekranın bir köşesinde yoğun sis altında dağlık bölgede yaya olarak görevlendirilen kurtarma ekiplerinin canlı yayını yapıldı.

Devlet televizyonunun haberine göre, kurtarma ekiplerinin pazar akşamı geç saatlerde kaza yerine ulaşması bekleniyor.

Reisi kimdir?

63 yaşındaki Reisi, 2021'de cumhurbaşkanı seçildi ve göreve gelmesinden bu yana ahlak yasalarının sıkılaştırılmasını emretti, hükümet karşıtı protestolara kanlı bir şekilde bastırdı.

İran'ın dini kurum ve hükümet arasında bölünmüş olan ikili siyasi sisteminde, tüm önemli politikalar üzerinde son söz sahibi olan kişi, cumhurbaşkanı değil, dini liderdir.

Ancak birçok kişi Reisi'yi, Reisi'nin ana politikalarını güçlü bir şekilde destekleyen 85 yaşındaki akıl hocası Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'in yerine geçebilecek güçlü bir rakip olarak görüyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli