İran, İsrail'in iki bilim insanını zehirleyerek öldürdüğünden şüpheleniyor

13-06-2022
Etiketler Kamran Aghamolaei Ayoub Entezari İran İsrail
A+ A-

Haber Merkezi - İran'ın, ülkenin en iyi üniversitelerinde yetişen iki genç bilim insanı Ayoub Entezari ve Kamran Aghamolaei’nin ani ölümünde İsrail’in parmağı olduğundan şüphelendiği belirtiliyor.

İkisi de İran'ın en iyi üniversitelerinden mezun olan Ayoub Entezari ve Kamran Aghamolaei, Mayıs sonunda aniden hastalandıktan kısa süre sonra hayatını kaybetti.

Ayoub Entezari, askeri bir araştırma merkezinde havacılık mühendisi olarak görev yapıyordu. Kamran Aghamolaei ise jeologdu.

The New York Times’tan Farnaz Fassihi ile Ronen Bergman imzalı habere göre, konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmaması koşuluyla gazeteye konuşan İranlı bir yetkili ve hükümete yakın başka bir isim, İran’ın bu iki genç bilim insanının “İsrail tarafından yiyeceklerine zehir konularak öldürdüğüne inandığını” söyledi.

İsrail medyası ve yurtdışındaki İran haber kanalları, Aghamolaei'nin İran'ın Natanz nükleer tesisinde çalıştığını yazdı. Ancak arkadaşları, Aghamolaei'nin özel bir jeolojik araştırma şirketi için çalıştığını belirterek hükümetle veya herhangi bir silah programıyla bağı olmadığını öne sürdü.

Havacılık alanında doktora yapan Entezari ise başkent Tahran'ın güneydoğusunda bulunan Yezd şehrinde hükümete ait havacılık merkezinde füze ve uçak türbinleriyle ilgili projelerde çalıştı.

Üst düzey bir askeri yetkiliye göre, Ayoub Entezari’nin Yezd'de davet edildiği bir akşam yemeğine katıldıktan sonra gıda zehirlenmesi yaşadığı belirtildi. Akşam yemeğine ev sahipliği yapan kişi ise sonradan ortadan kayboldu.

Ailesi ile aynı yemeği yiyen 35 yaşındaki Entezari 31 Mayıs'ta öldü. Ancak ailesinden kimseye bir şey olmadı.

2019 yılında İran medyasında yayınlanan fotoğraf ve videolarda, Entezari'nin çalıştığı Ghadir Endüstriyel Türbinler Şirketi'nde dönemin Cumhurbaşkanı Hasan Rouhani'ye bir sunum yaptığı görülüyor.

Üniversitenin mezunlar derneğinden yapılan açıklama da kendisinin bir uzay mühendisi olduğu söylendi.

Başka bir şüpheli ölüm

Kamran Aghamolaei ise, Tebriz’e yaptığı bir iş gezisinden sonra Tahran'a döndüğünde günden güne kötüleşen yoğun mide bulantısı ve ishal sıkıntısı yaşadı.

İranlı yetkililer, 2 Haziran'da ölen 31 yaşındaki Aghamolaei hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

Aghamolaei'nin ölümüyle ilgili tek resmi açıklama, Tahran'daki Tarbiat Modares Üniversitesi rektörlüğünden geldi. Taziye açıklamasında, Aghamolaei’nin jeoloji alanında doktora öğrencisi olduğu, memleketi Huzistan Eyaleti'nin güneyindeki Izeh'de kalp krizinden öldüğü iddia edildi.

Haberde, sadece son iki hafta içinde İsrail'le bağlantılı bir dizi ölüm haberinin İran'ı sarstığı, İsrail’in hedeflerini nükleer programla bağlantılı üst düzey isimlerden askeri personele ve alt düzey bilim adamlarına kadar genişlettiğine dikkat çekildi.

Ancak İsrail Başbakanlık ofisinden bir sözcü, İran'daki son bu ölümler hakkında yorum yapmayı reddetti.

İran'da son iki hafta içinde, Devrim Muhafızları Ordusu’nun kıdemli bir üyesi olan Sayad Khodayee, Tahran'da bir araç içerisinde ateş edilerek ve öldürüldü. Başka bir Savunma Bakanlığı mühendisi drone saldırısında öldürüldü. Devrim Muhafızları'nın bir başka kıdemli üyesi ise balkondan şüpheli bir şekilde düşerek öldü.

Gazeteye göre, İsrail, İran'ın nükleer ve silah programlarını baltalamak için yıllarca bu konuda çalışan uzmanları hedef aldı. Ayrıca gelişmiş insansız hava araçları ve füzeler geliştiren İran askeri bölgelerine saldırılar düzenledi.

Buna karşılık İran ise, dünyanın dört bir yanındaki İsrail vatandaşlarını hedef almaya çalıştı ve Lübnan'daki Hizbullah gibi İsrail'e düşman olan bölgesel milisleri silahlandırarak finanse etti.

Ancak çatışmanın çoğu nükleer program etrafında toplandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli