İran'da iki kişi 'Kuran yaktıkları' iddiasıyla idam edildi

08-05-2023
Etiketler İran İdam Yusuf Mehrdad Sadrullah Fazlı Zareyi
A+ A-

Haber Merkezi - İran’da iki kişi “Kuran’ı yaktıkları” ve “İslam peygamberi Hz. Muhammed’e hakaret ettikleri” iddiasıyla idam edildi.

İran Erki'nin resmi yayın organı Mizan’da yer alan açıklamaya göre bu sabah saatlerinde Yusuf Mehrdad ve Sadrullah Fazlı Zareyi isimli iki mahkum  “Kuran’ı yaktıkları” ve “İslam peygamberi Hz. Muhammed’e hakaret ettikleri” gerekçesiyle idam edildi.

Bugün idam edilen iki kişiden biri olan Yusuf Mehrdad, İran'ın kuzeyindeki Erdebil şehrinde "farklı isimler altında en az 15 din karşıtı grup ve kanalın yöneticisi" olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı.

İdam edilen diğer mahkum  Sadrullah Fazlı Zareyi ise bir dizi sosyal medya hesabı aracılığıyla "İslam karşıtı konuları teşvik ettiği, İslam aleyhine propaganda yaptığı ve kutsal şeylere hakaret ettiği" iddiasıyla idama mahkum edilmişti.  

Yasuc kentinde tutuklanan Sadrullah Fazlı Zareyi "İslam aleyhine yazılar yayınlayan 20 grup ve kanalın yöneticisi” olduğu ileri sürüldü. Ayrıca Zareyi'nin Kur'an-ı Kerim'i ateşe verdiğine dair görüntüleri de sosyal medyadan paylaştığı açıklandı.

İdam edilen iki mahkum 2021 tarihinde çıkarıldıkları mahkemede idam cezasına çarptırılmıştı.

ABD'nin İran İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Robert Maley bir süre önce attığı bir tweette, " Yusuf Mehrdad ve Sadrullah Fazlı Zareyi 'nin idam edilme olasılığına çok kızgınım. İran, dini özgürlük haklarını kullananlara işkence etmeyi bırakmalı" demişti.

Geçtiğimiz günlerde insan hakları örgütleri, iki kişinin Arak cezaevinde hücre hapsine nakledildiği ve idam cezalarının infazının gerçekleşecebileceği kalabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli