İran 4'ü Kürt 5 mahkumu idam etti

18-05-2024
Rûdaw
Etiketler İran Mahkum İdam Rojhılat
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İran, bu sabah Rojhılat’ın Urmiye kentinde 5 mahkumu daha idam etti. Edinilen bilgiye göre idam edilen mahkumlardan 4'ü Kürt, 1'i de Türk. Hengaw idam edilen mahkumlardan birinin kadın olduğunu da bildirdi.

İnsan Hakları Örgütü Hengaw, idam edilen mahkumların Perwin Musavi (50), Mesnur Nasiri (45), Yusif Seid Çehre (32), Ramin Lewend (27) ve Parwiz Qasim (35) olduğunu açıkladı.

"Uyuşturucu madde ticareti yapmak" iddiasıyla idam cezasına çarptırılan bu kişiler, 2 gün önce, tutuldukları Urmiye Cezaevi’nde özel bir odaya nakledilmişti.

Hengaw, Parwiz Qasim'ın babası Salih Qasim ile Ramin Lewendi'nin kardeşinin daha önce uyuşturucu kaçakçılığı iddiasıyla idam edildiği bilgisini de paylaştı.

Hengaw'a göre Perwin Musavi hapishanede kansere yakalandı ve sağlığı kötüleşti.

İran, 3 gün önce Keraj ve İlam'da 6 Kürt mahkumu idam etmişti.

Kürt mahkumların idam sayısı artıyor

Uluslararası Af Örgütü, bir ay önce yayınladığı bir raporda, İran İslam Cumhuriyeti'nin Kürtleri, Beluc, Arap ve Azerileri tutuklayıp verdiği idam cezalarını infaz etmeye başladığını açıklamıştı.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre Yarsan Kürtleri ve Sünni Kürtlerin tutuklanma ve infazlarının sayısı da her geçen yıl artıyor.

Geçen yıl 151 Kürt idam edildi

İran idam oranının çok yüksek olduğu ülkelerden biri. İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre geçtiğimiz aylarda siyasi meseleler, uyuşturucu kaçakçılığı ve cinayet gerekçeleriyle 171 kişi idam edildi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü de yayınladığı raporda, İran ve Rojhılat’ta (Doğu Kürdistan) 2023 yılında 151'i Kürt olmak üzere toplam 823 mahkumun idam edildiğini bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü'nün verilerine göre en çok idamın gerçekleştiği ülkeler listesinde Çin birinci, İran ise ikinci sırada yer alıyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli