Protestocuların marşı haline gelen şarkının sahibi Şervin Hacıpur serbest bırakıldı

04-10-2022
Rûdaw
Etiketler İran Jina Emini Protesto Şervin Hacıpour
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İranlı şarkıcı Şervin Hacıpur, İran'da Jina Emini’nin polis tarafından darp edilerek öldürülmesi nedeniyle düzenlenen protesto gösterilerini desteklemek için yaptığı şarkı nedeniyle tutuklandıktan günler sonra kefaletle serbest bırakıldı.

22 yaşındaki Jina (Mahsa) Emini'nin 16 Eylül'de hayatını kaybetmesi üzerine İran'da ve tüm dünyada protestolar patlak verdi. Hacıpur’un “Baraye” (neden) şarkısı, sözleri nedeniyle protestocuların marşı haline geldi.

Mazandaran ilinin savcısı Muhammed Kerimi İran devlet medyasına verdiği demeçte, "Şervin Hacıpur bugün kefaletle serbest bırakıldı” dedi.

Şarkı ilk olarak Instagram'da yayınlandı ve çeşitli sosyal medya platformlarında iki gün içinde 40 milyon kez görüntülendi.

AFP'nin bildirdiğine göre, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Tasnim Haber Ajansı, şarkının polis vahşetini gösteren orijinal klibi yerine İslam cumhuriyetinin başarılarını gösteren videoyla birlikte düzenlenmiş bir versiyonunu yayınladı.

Amini'nin ölümü, her kesimden İranlıyı benzeri görülmemiş bir şekilde birleştirdi ve rejime ciddi bir meydan okumaya dönüştü. Birçok İranlı ünlü ve hatta yetkili, polisi gösterdiği şiddet nedeniyle eleştirdi.

Oslo merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (UST) Pazar günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 133 kişinin gösteriler sırasında öldüğünü, yüzlerce kişinin yaralandığını, yüzlerce kişinin de tutuklandığını duyurdu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli