İran, Jina Emini’nin ailesinin ülkeden çıkmasına izin vermedi

10-12-2023
Etiketler İran Jina Emini 2023 Sakharov Ödülü Avrupa Parlamentosu
A+ A-

Haber Merkezi - Tahran İmam Humeyni havaalanındaki İran güvenlik güçleri, Jina Emini’nin ailesinin Sakharov Ödülü'nü almak için Fransa'ya seyahat etmesini engelledi.

Rojhılatlı insan hakları örgütlerinin raporuna göre, İran güvenlik güçleri dün sabah Jina Emini’nin annesi Mujgan İftihari, babası Emced Emini ve erkek kardeşi Aşkan Emini’nin yurt dışına seyahat etmelerini yasaklayarak pasaportlarına el koydu.

Avukat Saleh Nikbaht'ın seyahat etmesine izin verildiği ve kendisinin Sakharov Ödül töreninde Jina’nın ailesini temsil edeceği öğrenildi.

Tahran’da gözaltında katledilen Jina Emini’nin ailesi Sakharov Ödülü için Avrupa Parlamentosu tarafından Fransa'nın Strazburg kentine resmi olarak davet edilmişti.

22 yaşındaki Jina Emini, geçen yıl başkent Tahran'da "başörtüsünü kurallara uygun şekilde takmadığı" gerekçesiyle İran ahlak polisi tarafından gözaltına alındı. İran üç gün sonra, 16 Eylül'de resmî açıklama ile Jina’nın hayatını öldüğü duyurdu.

Jina Emini’nin memleketi Seqiz’da cenaze töreni sırasında başlayan protestolar, İran ve Rojhılat geneline yayıldı. Çoğunluğu genç kadınlardan oluşan protestocular, başörtülerini çıkararak eylem yaptı.

Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından verilen Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'ne bu yıl Jina Emini layık görüldü.

Babası Emced Emini, “Jina’nın adı dünyada özgürlük ve eşitliğin sembolü haline geldi. Jina’nın Avrupa Birliği'nin en önemli insan hakları ödülü olan Sakharov Ödülü'ne layık görülmesi, uluslararası toplumun Jina ve onun gibi kadınlara yönelik baskıyı önemsediğinizi gösteriyor” demişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli