Lübnan'da kritik görüşme: İran Dışişleri Bakanı Hizbullah lideriyle görüştü

23-11-2023
Etiketler Hizbullah İran Hasan Nasrallah İsrail İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari
A+ A-

Haber Merkezi - İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile Filistin, Lübnan ve bölgedeki gelişmeler hakkında görüştü.

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ve beraberindeki heyet, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, Hizbullah lideri Nasrallah ile bir araya geldi.

Filistin ve Lübnan'daki son gelişmelerin değerlendirildiği görüşmede, bölgedeki durum, olayların gidişatına ilişkin mevcut olanaklar ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığının durdurulması için gösterilen çabalar ele alındı.

Görüşmeye ait fotoğraf Hizbullah tarafından kamuoyuna servis edildi.

Lübnanlı haber sitesi Naharnet'in haberine göre; Emir Abdullahiyan, 7 Ekim'den bu yana ikinci Lübnan ziyareti için dün Beyrut'a geldi.

Abdullahiyan: Ateşkes sürdürülmezse Gazze Savaşı yayılır

İranlı bakan, Beyrut merkezli Al-Mayadeen News Channel'a, yarın yürürlüğe girmesi gereken İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesin sürdürülmediği sürece Gazze Savaşı'nın yayılacağını söyledi.

Abdullahiyan "Bu ateşkes yarın başlarsa, devam etmezse... bölgedeki koşullar ateşkes öncesi gibi kalmayacak ve savaşın kapsamı genişleyecek" ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, dün gittiği Beyrut'ta Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Başbakan Necib Mikati'nin yanı sıra Filistin İslami Cihad Genel Sekreteri Ziyad en-Nahhale ve Hamas'ın Arap ve İslam Dünyasıyla İlişkiler Ofisi Başkanı Halil el-Hayye ile de bir araya gelmişti.

Abdullahiyan, Beyrut ziyaretinden sonra Katar'a hareket edecek.

Esir takası

İsrail basını ve uluslararası basına, anlaşmanın ilk aşamasında Hamas'ın Gazze'de tutulan 50 ile 80 arasında İsrailli kadın ve çocuğu serbest bırakacağı bilgisi yansımıştı. Buna karşılık İsrail'in, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 150 Filistinli tutukluyu serbest bırakmasının beklendiği aktarılmıştı.

Hamas'in elinde 239 İsrailli esir var

Esir takasının, Gazze'de 4 günlük ateşkes ilan edilerek gerçekleştirileceği ve anlaşma kapsamında günde yaklaşık 300 tırın Gazze'ye girişinin sağlanacağı belirtilmişti. İsrail'e göre, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli