'Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinde Kürdistan petrolü de gündeme gelecek'

30-07-2023
Etiketler Süleymaniye KDP KYB Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Irak Kürdistan Bölgesi Petrol ihracatı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın zamanda Bağdat’ı ziyaret etmesi bekleniyor. Erdoğan’ın ziyareti esnasında Kürdistan petrolünün Ceyhan Limanı üzerinden yeniden ihracının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Irak Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın zamanda Irak'ı ziyaret etmesinin beklendiği duyurulmuştu.

Turgut Özal’ın1980’lerin sonundaki Irak temaslarından bu yana ilk kez bir Türkiye Cumhurbaşkanı Irak’ı ziyaret ediyor olacak.

Erdoğan, daha önce eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki döneminde, 2008 ve 2011’de başbakan olarak Irak’ı iki kez ziyaret etmişti.

Ziyaret hakkında Rûdaw’a değerlendirmelerde bulunan Irak Başbakanlık Danışmanlarından Ferhad Aladdin, Erdoğan’ın Bağdat ziyaretine ilişkin takvimin henüz netlik kazanmadığını, ancak yakın zamanda gerçekleşeceğini söyledi.

"Petrol ihracatının önündeki engeller gündeme gelecek"

Erdoğan’ın Bağdat’ta gerçekleştireceği görüşmelerde gündeme gelecek konulara ilişkin ise Ferhad Aladdin şunları söyledi:

"Türkiye cumhurbaşkanı, Iraklı yetkililer arasında gerçekleşecek görüşmelerde ekonomi ve güvenlik konuları da dahil olmak üzere bir dizi konu ele alınacak. Kürdistan'dan petrol ihracatının yeniden başlaması Irak hükümetinin ekonomik gündemi içerisinde yer alan konulardan biri olacak. Iraklı yetkililer, petrol ihracatının önündeki engelleri gündeme getirmesi bekleniyor.”

Ferhad Aladdin, sınır güvenliği ile sınır kapılarında yaşanan sorunlar, genel olarak güvenlik ve istikrar konularının da gündeme gelmesi beklenen konular olduğunu söyledi.

Petrol ihracatının askıya almasının maliyeti 3 milyar dolar

25 Mart 2023 tarihinde Irak’ın açtığı dava doğrultusunda Paris Uluslararası Tahkim Divanı, Türkiye ile petrol ihracatı anlaşması konusunda Kürdistan Bölgesi aleyhine karar verdi. Petrol ihracatını yasalara aykırı bulun mahkeme kararı sonrası Kürdistan petrolünün Türkiye üzerinden ihracatı askıya alındı.

"Belirleyeyici bir ziyaret olacak"

Rûdaw’a konuşan Basra Üniversitesi öğretim üyesi ve ekonomi uzmanı Prof. Dr. Nebil Mersubi Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin şunları söyledi: 

“Genel olarak petrol ve enerji dahil olmak üzere birçok konu için belirleyici bir ziyaret olacak. Çünkü, Irak Türkiye’nin su bırakması karşılığında Irak Türkiye’ye ucuz petrol verecek.  Bir de Paris mahkemesinin Türkiye'ye Irak'a ödemeye mahkum ettiği ceza meselesi var. Türkiye, Irak'tan kendisine dayatılan 1,4 milyar doları affetmesini istiyor.”

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani, 25 Temmuz'da Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney'i kabul etti. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, ikilinin Erdoğan'ın yakın zamanda gerçekleşmesi planlanan Bağdat ziyareti hazırlıklarını görüştüğü bilgisi yer aldı. 

Irak Başbakanı Sudani, Erdoğan'ın davetine icabetle 21-22 Mart'ta Türkiye'ye resmi ziyarette bulunmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli