Uluslararası Koalisyon açıkladı: IŞİD’in saldırılarında belirgin bir düşüş var

24-04-2023
Rûdaw
Etiketler IŞİD Irak Suriye IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon, 2023'ün ilk aylarında Irak ve komşu Suriye'deki IŞİD saldırılarında belirgin bir düşüş yaşandığını bildirdi.

2014'te Irak ve komşusu Suriye'de yükselişinin ardından IŞİD, ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyonun desteğiyle iki ülkede bir dizi askeri operasyonun ardından yenilgiye uğratıldı.

Irak, 2017'de örgüte karşı "zafer" ilan ederken, IŞİD son kalesini 2019'da Suriye'de kaybetti, ancak gizli unsurları hala kırsal bölgelerde aktif ve zaman zaman saldırılar düzenliyor.

IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon’un Sözcüsü General Matthew MacFarlane, "Irak'ta yılın başından Nisan ayının ilk haftasına kadar, geçen yılın aynı dönemine kıyasla IŞİD’in saldırılarında yüzde 68 azalma kaydettik" dedi.

Düzenlediği online basın toplantısında soruları cevaplayan MacFarlane, “Suriye'de aynı dönemde yüzde 55'lik bir düşüş kaydettik" dedi ve saldırıların "bir veya birkaç kişi" tarafından yapıldığına ayrıca "nispeten sınırlı" olduklarına dikkat çekti.

General, Irak'taki saldırılarda geçen yıla göre "yüzde 80", Suriye'de "yüzde 37" düşüş olduğuna işaret ederek, Ramazan ayının da son yılların en sessiz Ramazan aylarından biri olarak kayıtlara geçtiğini belirtti.

Matthew MacFarlane ayrıca; IŞİD’lilerin ailelerinden yaklaşık 50.000 kişinin bulunduğu Rojava’daki El-Hol Kampı’nı yöneten Demokratik Suriye Güçleri'nin, 2023'ün başından bu yana kampta kalan 1.300'den yabancı ülke vatandaşını ülkelerine iade ettiğini belirtti.

Mart ayında Iraklı bir askeri yetkili, IŞİD'in Irak'ta 400 ila 500 aktif mensubu olduğunu söylemişti.

Şubat ayında BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan bir raporda yer alan tahminlere göre, örgütün 5.000 ile 7.000  arasında üyesi ve Irak ile Suriye arasına yayılmış binlerce destekçisi var.

BM Güvenlik Konseyi raporuna göre, 2022'de yaklaşık 150 IŞİD üyesini öldürmeyi başaran Irak'ta çabalara rağmen örgüt hala aktif.

Raporda, örgütün Irak'ta geçirgen Irak-Suriye sınırından yararlanarak "kırsal dağlık alanlarda" faaliyet gösterdiği belirtildi.

Güvenlik Konseyi raporuna göre şu anda 25 ila 50 milyon dolar arasında olduğu tahmin edilen mali rezervlerindeki düşüşe rağmen örgüt, Suriye ve Irak'ta oteller ve emlak ofisleri gibi meşru işletmelere yapılan yatırımlar yoluyla kara para aklamaya başladı. Örgüt ayrıca para toplamak için sığır çalıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli